Stomatolog upozorio: Pretjerano jedenje ovog uobičajenog voća može nagrizati vaše zube!

22.05.2024.
u 11:22

Stomatolog je otkrio koju bi uobičajenu hranu i piće ljudi trebali izbjegavati prečesto jesti jer mogu "nagrizati" caklinu na zubima i uzrokovati njihovo slabljenje. 

Naime, citrusno voće i pića mogu uzrokovati erodiranje cakline na zubima, što ih čini osjetljivijima na karijes, piše Daily Express

“Određena hrana i piće mogu biti posebno štetni za vaše zube zbog visokog sadržaja šećera, kiselosti ili mogućnosti lijepljenja za zube i promicanja karijesa”, navodi dr. Sahil Patel iz klinike Marylebone Smile Clinic u Londonu.

Unatoč zdravstvenim dobrobitima voća, upozorio je da ono zapravo može biti štetno za zube.

“Iako nude prehrambene prednosti, citrusno voće poput limuna, naranče i grejpa sadrži visoke razine kiseline koja može nagrizati caklinu”, objasnio je dr. Patel. Ali ispijanje agruma kroz slamku može smanjiti kontakt sa zubima i spriječiti rizik od trošenja cakline.

Citrusno voće i pića imaju kombinaciju šećera i kiselina koja stvara okruženje koje je opasno za zubnu caklinu. Caklina postaje mekana i može erodirati, što dovodi do karijesa i gubitka zuba. Nakon što izgubite caklinu, tijelo ne može stvoriti novu caklinu. Kako biste održali svoje zube zdravima, dr. Patel je također savjetovao da pričekate prije pranja zubi nakon što ste pojeli citrusno voće ili popili sok.

“Ako vaš doručak uključuje kiselu hranu ili piće (kao što su agrumi ili sok), najbolje je pričekati najmanje 30 minuta nakon jela da operete zube. Četkanje zuba prebrzo nakon konzumiranja kisele hrane može oslabiti caklinu, jer je kiseline privremeno omekšavaju. Čekanje omogućuje slini da prirodno neutralizira kiseline”, upozorava.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije