Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Što sve može narušiti zdravlje pluća?

05. prosinca 2020. u 14:33 0 komentara 103 prikaza

Iako se smatra da je duhanski dim vrlo štetan za zdravlje pluća, ne nalazi se sam na listi uzročnika respiratornih problema.

Buđ

Radi se o tipu gljivice koje u zraku ispuštaju sitne čestice spora koje mogu da prouzrokuju ozbiljne infekcije pluća ako ste alergični na buđ. Jedna od opasnih bolesti je KOPB. Ako ste osetljivi na buđ, zaštite svoj dom od gljivica.

Radon

Radon je bezbojan i bezmirisan plin koji, ako ste njemu dugo izloženi, može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih posljedica, poput pada imuniteta i alergija, ali  i do mnogo ozbiljnijih oboljenja, poput povećanog rizika od upala pluća.

Radon se slobodno širi u gotovo svim kućama, a lako prolazi kroz pijesak i većinu poroznih materijala i kroz pukotine u stambenim objektima, piše WebMD.

Tepisi

U tepisima mnogo toga se može skriti što može negativno utjecati na vaša pluća. Ono što ne znate jeste da vjerovatno i kemikalije koje se koriste pri postavljanju tepiha mogu naštetiti zdravlju pluća.

Ako ste osetljivi, bilo bi dobro da razmislite o tome da postavite parket  ili da minimalno tri puta tjedno usisavate podove.

Pesticidi

Ove kemikalije drže bube podalje, ali ako ih dirate, udišete ili jedete, one bi mogle prouzrokovati probleme sa respiratornim i živčanim sustavom, hormonima, vidom ili kožom.

Zračni jastuci

Iako su bijeli i nemaju mirisa, kemikalija koja se zove natrijum- azid pomaže njihovu aktivaciju kako bi vas  zaštitio u automobilu. Pri toj aktivnosti  raspršuju sitne čestice koje bi mogle utjecati na zdravlje pluća.  

Brašno

Pekari često udahnu brašno kada pripremaju razna peciva i kruh, a zbog toga se mogu pojaviti simptomi poput otežanog disanja i zvuka "pištanja" pri disanju.

Ako se ne obrati pažnja na vreme, mogu pogoršati stanja poput astme, ali i prouzrokovati ozbiljna oštećenja pluća.

Ovlaživač zraka

Iako zraka oni olakšavaju disanje, mogu i naštetiti zdravlju pluća. I u njemu mogu da se razviju gljivice koje ovlaživač zraka samo raspršuje po prostoriji, isti se problem može pojaviti sa korištenjem klima uređaja. Kako biste izbjegli probleme, redovito ih čistite.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.