Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Što su korisnici OLX-a najviše kupovali i prodavali tijekom pandemije

13. lipnja 2020. u 08:15 0 komentara 222 prikaza

Pandemija koronavirusa prisilila je cijeli svijet da promijeni obrasce ponašanja u raznim sferama pa i u kupovini koja je u većem postotku prešla na online sustav.

Platforma za online trgovinu OLX.ba uradila je analizu o ponašanju kupaca i prodavaca u periodu krize izazvane koronavirusom.

Većina kupaca na ovoj paltformi nisu kupovali više nego uobičajeno, a najviše kupovalo hrane i pića, dok su na drugom i trećem mjestu kozmetika i lična higijena, te lijekovi bez recepata.

Skoro trećina kupaca je kupovaća onlin više nego inače, a polovina ih smatra da će ubuduće kupovato više online. Više od trećine kupaca navelo je da će i plaćati online putem usluge.

S druge strane, promet prodavaca preko OLX platforme je zabilježio značajne oscilacije, žau iz ove platforme.

"Svakako, kod značajnog broja njih je prisutan pad u prometu. Međutim, zanimljivo je da kod skoro dvije trećine promet ostao na istom nivou ili se čak povećao. Ukupno, kod jedne trećine je promet povećan, što nije daleko od udjela prodavaca kojima je promet opao (40%)", navodi se u analizi, piše N1.

 

Oko 26 posto ispitanih poslodavaca kazalo je da im je promet u vrijeme krize bio isti kao i inače, dok ih je sedam posto izjavilo da im je promet značajno veći. Njih 25 posto je kazalo da im je promet manji nego inače, a 18 posto da im je promet značajno manji nego inače.

Kada je u pitanju sektor prodaje, čak sedam od deset prodavaca je navelo da im je poslovanje otežano u vrijeme krize, ali promet nije pao kod skoro dvije trećine prodavaca. Oko 58 posto ih je pokrenulo prodajne akcije s popustima.

Od ukupnog broja ispitanih, 35 posto ih je moralo zatvoriti svoje poslove zbog zabrane, 27 posto ih je otežano radilo, a manji postotak ih je imao problem s nemogućnošću dolaska radnika na posao i otežanom organizacijom proizvodnje.

Najveći dio prodavaca, skoro dvije trećine, smatra da će se ekonomija u BiH oporaviti u periodu od oko jedne godine ili kraće. Nakon završetka pandemije, prodavci na OLX platformi, u najvećem dijelu, očekuju jednak ili veći promet nego što je bilo prije.

Petina smatra da će promet biti veći nego što je bio inače, vjerovato očekujući da će se dio izgubljene potrošnje u tijeku krize na neki način nadoknaditi kada se kriza završi. Nešto više od trećine smatra da će promet biti niži.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.