Naslovnica Vijesti

Što smo sve mogli napraviti novcem od trošarina na duhan?

21. srpnja 2018. u 16:20 0 komentara 96 prikaza

Makroekonomski analitičar Faruk Hadžić kreirao je tablicu u kojoj je prikazana količina prikupljenog novca po osnovu trožarina na duhan i duhanske proizvode od 2009. godine do danas. Prema njegovom proračunu, od 2009. godine, Bosna i Hercegovina je prikupila više od 6,4 milijarde KM samo po ovoj osnovi, piše Klix.ba. 

"Sigurno se pitate gdje su završila ova sredstva. Novac je završio u proračunima države, entiteta, županija i općina", navodi Hadžić naglašavajući da od spomenutog novca u zdravstvo, dijagnostiku, liječenje teških bolesti, zaštitu okoline i poboljšanje standarda nije uložena niti jedna KM. 

Hadžićevom računicom, za 6,4 milijarde KM vlasti su mogle napraviti čuda, a izdvojio je samo neka od njih.

 | Autor : Facebook/ Naš potok Foto: Facebook/ Naš potok

A što smo mogli uraditi s ovim novcima? Mogli smo izgraditi 4 nova bloka 7 Termoelektrane u Tuzli iz vlastitih sredstava. Ili nabaviti 1.285 potpuno novih uređaja za magnetnu rezonancu (ukoliko jedan iznosi 500.000 KM). 

Također, moglo se izgraditi 128 potpuno novih bolnica u BiH (ukoliko jedna iznosi 50 milijuna KM) ili izgraditi 428 kilometara autoputeva (ukoliko 1 km iznosi 15 milijuna KM).

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.