mnogi odsele ili se vrate u rodne zemlje

Što se događa s vašom njemačkom mirovinom ako se trajno preselite u inozemstvo: Koliko novca dobijete?

umirovljenici
23.08.2023.
u 09:50

U pojedinačnim slučajevima može doći do odbitaka od mirovine ako vaše pravo na njemačku mirovinu uključuje i život u inozemstvu.

Mnogi njemački umirovljenici nakon odlaska u mirovinu odluče napustiti Njemačku. Njemački umirovljenici u mnogim se slučajeva presele u toplije europske zemlje poput Portugala, Španjolske ili Grčke. Drugi se pak odlučuju vratiti u rodne zemlje poput Turske, Poljske, Hrvatske, BiH... No, što se događa s njemačkim mirovinama ako se trajno preselite iz Njemačke? 

“Ako stalno živite u nekoj od zemalja Europske unije (EU), na Islandu, Lihtenštajnu, Norveškoj ili Švicarskoj, u većini slučajeva za vas se ništa neće promijeniti. Vašu mirovinu u dosadašnjem iznosu doznačit ćemo na račun po vašem izboru” , stoji na stranicama Njemačkog mirovinskog osiguranja, piše Fenix-magazin.

U EU mirovina obično nastavlja teći

Međutim, u pojedinačnim slučajevima može doći do odbitaka od mirovine ako vaše pravo na njemačku mirovinu uključuje i život u inozemstvu.

To vrijedi, na primjer, ako se vaša mirovina temelji na sporazumu o mirovinama s Poljskom iz 1975. godine. Najbolje je potražiti savjet od mirovinskog osiguranja prije preseljenja.

“Također vas molimo da na vrijeme obavijestite mirovinsko osiguranje o selidbi u inozemstvo. Samo tako vaša mirovina može na vrijeme stići na novi račun”, navelo je Njemačko mirovinsko osiguranje.

Što se odnosi na preseljenje u druge zemlje?

“Ako promijenite svoje prebivalište u zemlju izvan Europske unije ili u zemlju s kojom Njemačka nema sporazum o socijalnom osiguranju, moguća su ograničenja”, izvještava mirovinsko osiguravajuće društvo.

Bilo unutar ili izvan EU – ako više ne živite u Njemačkoj, mirovinska služba će jednom godišnje u ime mirovinskog osiguravajućeg društva provjeriti jeste li još uvijek živi.

U tu svrhu bit će vam poslana tzv. potvrda o životu. To morate potvrditi i poslati natrag mirovinskom zavodu.

Potvrde možete dobiti od svih nadležnih tijela i institucija mirovinskog osiguranja, od financijskih institucija i njemačkih diplomatskih predstavništava u inozemstvu.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije