problem mnogih radnika

Što raditi kad su doprinosi uplaćeni, a nije urađeno "rasknjižavanje"?

porezna uprava
22.10.2019.
u 21:46

Nije rijedak slučaj da zaposlenicima prilikom vađenja uvjerenja o stažu u poslovnicama Zavoda MIO na izvodu nedostaje staž za određeno razdoblje usprkos uplaćenim doprinosima. Uvjerenje nije besplatno i s poštarinom iznosi 11 KM. Obrazloženje koje se može čuti od službenika jeste pojam "rasknjižavanja", piše Faktor. 

- Iako radim više od 20 godina, imam manje od deset godina uplaćenog staža jer su mnogi moji poslodavci gledali da me ne prijavljuju. S obzirom na to da iz Porezne uprave uvijek apeliraju na radnike da provjeravaju doprinose s vremena na vrijeme, to sam odlučio poštivati zbog sebe. I nedavno sam uplatio u pošti Zavodu MIO 10 KM za uvjerenje o stažu, plus marku za poštarinu i 20 feninga za uplatnicu. Pregledom doprinosa vidio sam da mi nedostaje nekoliko godina iako znam da su mi za to razdoblje uplaćivani doprinosi. U Poreznoj upravi mi je rečeno kako nije urađeno "rasknjižavanje". Nemam pojma o čemu pričaju - ispričao je za Faktor Amar K. iz Sarajeva. 

U Federalnom zavodu za mirovinsko i invalidsko osiguranje su pojasnili što znači rasknjižavanje.

- U slučaju kada su doprinosi uplaćeni, a ta godina se ne prikazuje na uvjerenju, moguć razlog je da knjigovođa nije predao potpunu dokumentaciju Poreznoj. Moguće je da nedostaje i samo mjesec zbog čega ta godina neće biti prikazana na uvjerenju. U tom slučaju se mora uraditi procedura rasknjižavanja kako bi ta godina bila potpuna nakon čega će biti prikazana na uvjerenju. Za doprinose od 2011. godine rasknjižavanje radi Porezna uprava FBiH, a za staž koji je uplaćen do kraja 2010. godine rasknjižavanje se radi u Federalnom zavodu MIO - rekao je Amel Lizde, šef Ureda za informiranje Federalnog zavoda MIO.

Za više informacija o ovoj problematici uputio je na Poreznu upravu FBiH.

- Ukoliko je poslodavac ispravno uplatio za jedan mjesec sve doprinose, za mirovinsko i invalidsko osiguranje, zdravstveno i doprinose za slučaj nezaposlenosti, i nadležnoj poreznoj ispostavi dostavio propisani obrazac MIP-1023 na kome su svi zaposlenici s pojedinačnim obračunom doprinosa za taj mjesec, onda nema nikakvih smetnji da obrazac automatski prođe kontrolu u Poreznoj upravi, pojašnjavaju iz Porezne uprave FBiH.

- Nema smetnji da se na dnevnoj osnovi dostavi nadležnim fondovima i ti podaci kao činjenice iz službene evidencije navedeni su u uvjerenju o uplaćenim doprinosima za svakog zaposlenika - pojašnjavaju iz Porezne uprave.

Dodaju da ukoliko poslodavac dostavi propisani obrazac za više mjeseci, a uplati u zbirnom iznosu za sve mjesece, onda je neophodno da nadležna porezna ispostava u suradnji s poslodavcem zbirnu uplatu rasknjiži po poreznom razdoblju za koji se dostavio obrazac.

- Porezna uprava je omogućila poslodavcima i elektronsko podnošenje prijave, te dostavljanjem prijave elektronskim putem poslodavac automatski ima povratnu informaciju, jesu li ispravno uneseni podaci. I jesu li ispravno uplaćeni doprinosi, s točnim opisom što se pojavljuje kao pogreška na dostavljenom obrascu koje poslodavac treba ispraviti i ponovno dostaviti u Poreznu upravu - kažu u PUFBiH i dodaju:

Poslodavac mora ispravno popuniti obrazac MIP-1023

- Prema tome, koliko vremena je neophodno da se rasknjiži uplata, ovisi od toga kad će poslodavac poduzeti aktivnosti za otklanjanje pogreški. Ako je poslodavac ispravno popunio obrazac MIP-1023, ispravno uplatio doprinose za sve zaposlenike, podaci se svakodnevno dostavljaju nadležnim fondovima kako bi zaposlenici mogli koristiti prava iz mirovinsko-invalidskog osiguranja, zdravstvenog osiguranja i osiguranja za slučaj nezaposlenosti - kazali su. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?