sve manje vremena

Što nam je preostalo za otvaranje pregovora o članstvu u EU

bih - eu
EPA-EFE, ilustracija
23.02.2024.
u 08:57

Sljedeći tjedan preostali zakoni moraju biti usuglašeni kako bi na vrijeme prošli proceduru kroz Vijeće ministara i paralamentarnu skupštinu, kaže ministar Forto.

Sljedeći tjedan Bosna i Hercegovina bi trebala politički usuglasiti preostale uvjete kako bi provela procedure usvajanja i omogućila Europskoj uniji da odluči o otvaranju pregovora o članstvu tijekom ožujka, izjavio je za BHRT Edin Forto, ministar komunikacija i transporta BiH. Od skraćenog popisa uvjeta usvojen je Zakon o sprečavanju pranja novca i financiranju terorističkih organizacije, te otvoreni pregovori s Fronteksom. Preostalo je usuglašavanje Zakona o sprečavanju sukoba interesa i Zakona o sudovima.

Potrebno je još vrlo malo napora da bude usuglašen Zakon o sprečavanju sukoba interesa, vjeruje član radne grupe Predrag Kojović. Od 15 preporuka Europske unije, većina je prihvaćena, a preostale su definicije kriterija u izboru članova povjerenstva i pitanje nadležnosti, javlja BHRT

- Moguće da će EU donijeti pozitivnu odluku i ako usvojimo ovakav zakon koji nije sasvim u skladu sa EU standardima, ali stvar je u našim rukama volio bih da  uradimo svoj posao 100%, rekao je Predrag Kojović, član Radne grupe za Zakon o sprečavanju sukoba interesa BiH.

Europska unija inzistira na ustavnoj definiciji etničke raspodjele mjesta u Povjerenstvu, dok HDZ BiH inzistira na preciznijoj definiciji. S druge strane, SNSD inzistira na očuvanju entitetske nadležnosti u ovoj oblasti. U oporbi strahuju da se neće uspjeti do roka.

- Smatramo da sve ono u BiH što nije nadležnost BiH, mogu usvajati zakonska rješenja koja se tiču isključivo institucija BiH. Ja sam o tome govorio i na sjednicama Doma naroda i na sjednicama svih drugih povjerenstava, navodi Radovan Kovačević, izaslanik u Domu naroda PSBiH (SNSD).

- Na žalost bojim se političkom trendu i strahujem hoćemo li uspjeti u ovom roku kratkom koji je pred nama koji nam ne treba zbog EU nego zbog nas samih, ističe Ilija Cvitanović, izaslanik u Domu naroda PSBiH (HDZ 1990).

Vremena je sve manje. Sljedeći tjedan preostali zakoni moraju biti usuglašeni kako bi na vrijeme prošli proceduru kroz Vijeće ministara i paralamentarnu skupštinu, kaže ministar Forto.

- Potreban je razum, potrebno je da neku dnevnu politiku nadvlada mudrost. Da otvorimo pregovore i da onda kroz te pregovore sa EU adresiramo sva goruća pitanja bilo koje političke grupacije u BiH, ali kad to radite kroz europsku perspektivu kroz europske pregovore onda to ima smisla. Ovako kad to radite onda je to samo dnevna politika, istaknuo je Forto.

No, postoje rezerve čak i u slučaju da Europska unija odluči o otvaranju pregovora.

- Mi ćemo redefinirati svoju politiku ako se dogodi da dođe do odobravanja pregovaračkog postupka bez datuma, rekao je Milorad Dodik, predsjendik Republike Srpske.

S jedne strane postoji uvjerenje da će prevladati potreba Europske unije da zbog globalne sigurnosne krize uz minimum uvjeta prigrli regiju zapadnog Balkana. S druge nepomirljivi politički odnosi unutar Bosne i Hercegovine ne daju preveliku nadu u ispunjenje domaćeg zadatka.

- Mislim da ta vanjska situacija rat u Ukrajini, izbori i polarizacija u Americi, jačanje Kine koja se mora spomenuti, da će više to utjecati na ubrzavanje pregovora o pristupanju, ne samo BiH nego cijelog zapadnog Balkana, kaže analitičarka Sanja Tepavčević.
- Kada se radi o zakonu o sudovima tko zna možda i tu se nešto ispregovara ali uzevši u obzir što se do sada događalo da su gotovo nepomirljivi stavovi ne samo o sjedištu nego i o sucima. Bojim se da će se na tom zakonu lomiti koplja, ali opet tko zna možda se ponudi nešto što  ne mogu odbiti, naglašava analitičar Mladen Bubonjić.

Odjeci posjeta Bruxellesu predsjedateljice Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjane Krišto ukazuju kako je i unutar članica Europske unije slična dilema oko toga hoće li prevladati strateški interes Unije ili ono što im na stol stave vlasti Bosne i Hercegovine.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije