DOBRO JE ZNATI

Što mislite, je li bolje hodati brzo ili duže?

hodati
shutterstock
26.01.2022.
u 19:01

Petnaest minuta bržeg hodanja dnevno je praktički jednako kao pola sata umjerenog intenziteta – ukratko, imate sve prednosti kardio vježbe, što znači da smanjujete rizik od krvožilnih bolesti, jačate srce, poboljšavate svoje kognitivne funkcije i popravlja vaše raspoleženje

Ponekad imate pola sata, nekad sat vremena za šetnju, pa telefonirate s bliskim osobama ili slušate podcast. Ponekad, ipak, imate samo desetak minuta do autobusa ili tramvajske stanice. Koliko god mislili da je par minuta hoda premalo, i dalje nudi iznimne prednosti kako na vaše mentalno, tako i na vaše fizičko zdravlje, piše ljepotaizdravlje.hr

Međutim, postavlja se pitanje je li potrebno onda hodati brže kad imamo manje vremena, ili tempo nije toliko važan koliko vrijeme hodanja. Ukratko, oba oblika imaju svoje prednosti!

Prednosti kratkih i brzih šetnji

Petnaest minuta bržeg hodanja dnevno je praktički jednako kao pola sata umjerenog intenziteta – ukratko, imate sve prednosti kardio vježbe, što znači da smanjujete rizik od krvožilnih bolesti, jačate srce, poboljšavate svoje kognitivne funkcije i popravlja vaše raspoleženje. Stoga, 15 minuta može puno značiti, no nikako nemojte pretjerivati. Nemojte zaboraviti kratko se zagrijati i uvijek se dovoljno hidrirajte.

Prednosti dugih šetnji blažeg tempa

Osim što ćete dobiti beneficije koje hodanje daje dugoročno, sporijim tempom smanjit ćete rizik od ozljeda, rekuperirati svoj um i tijelo te ćete izgraditi izdržljivost. Imate muskulfiber nakon dva kruga u parku? Nakon nekog vremena nećete niti osjetiti te iste kilometre.

Zaključak: što je bolje?

Ono što vama odgovara je ono što je bolje. Kompromis je – kombinacija. Jednom tjedno ili svaki drugi tjedan bilo bi dobro izdvojiti 10-15 minuta za nešto brže i kraće šetnje, dok ostalo vrijeme držite umjeren tempo – naravno, s primjerenom obućom i odjećom za razdoblje u kojem odlučite šetati. I da, to ne znači da u međuvremenu ne možete trčati, plivati, ići na fitness ili biciklirati!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije