Na Županijskom sudu u Tuzli

Stjepanović: Jerko mi je rekao da mi je poticaj odobren, ali da moram vratiti 50 ili 60 posto novca

Lijanović
20.04.2017.
u 16:05

Na Županijskom sudu u Tuzli danas je nastavljeno suđenje Jerku Ivankoviću Lijanoviću i Stipi Šakiću optuženim za organizirani kriminal, pranje novca i utaju poreza, prenosi hms.ba

Lijanović se tereti da je organizirao udruženje kako bi sa suradnicima uvjetovao poljoprivrednike u Tuzlanskoj županiji i drugim mjestima u Federaciji BiH, koji su bili korisnici podsticaja u poljoprivredi.

Prema optužnici, poljoprivrednici bi, kada dobiju podsticaje, Lijanoviću ili njegovim suradnicima, među kojima je i Šakić, morali isplatiti polovicu od dobivenog novca.

Na današnjem  ročištu Tužiteljstvo je pročitalo iskaze trojice svjedoka, koje Sud ni nakon godinu dana nije uspio locirati i dovesti na svjedočenje. Iskaze koji su pročitani, svjedoci su dali u policijskim upravama tijekom istrage navedenih kaznenih djela, piše “Oslobođenje”.

Iskaz prvog svjedoka Nikole Stjepanovića, koji je on dao 2015. godine, Jerka Lijanovića dovodi u izravnu vezu sa iznudom novca. On je s njim u nekoliko navrata imao i sastanke, te je u svemu posredovao Damir Sokolović iz nekadašnje “Kokodžade” iz Gračanice.

– Sjeli smo u jedan kafić u Sarajevu i došao je Jerko s još jednim čovjekom. Nakon kratkog neobaveznog razgovora rekao je kako je isplata podsticaja odobrena, ali da treba vratiti 50 ili 60 posto novca, kazao je tada u svom iskazu Stjepanović.

Svojim svjedočenjem Stjepanović je Lijanovića i Sokolovića doveo u kontakt s najmanje još tri poljoprivrednika s područja Gračanice, kojima je ponuđen podsticaj uz uvjet da pola novca vrate.

Iskazi svjedoka Daria Zovka i Amira Hećimovića u kriminal oko podsticaja na području cijele Federacije BiH uvode i Stipu Šakića, zaposlenika Federalnog ministarstva poljoprivrede, te Merseda Šerifovića i Suada Čamdžića, kadar stranke Radom za Boljitak s područja Tuzlanske županije.

U svojim iskazima oba svjedoka su kazala kako su se najmanje jednom sreli s nekim od ove trojice i razgovarali o dobivanju podsticaja uz obvezu vraćanja polovice novca.

Obrana je danas uvela nekoliko dokaza vezanih za imenovanja pojedinih rukovoditelja u sektore i službe Federalnog ministarstva poljoprivrede, koji su imali ovlaštenja odobravati isplate poljoprivrednih podsticaja.

Iako nije rečeno na koje okolnosti se uvode ti dokazi, pretpostavka je da ovim obrana nastoji ukazati na to da nije samo Jerko Ivanković Lijanović, prvi čovjek ministarstva, imao ovlaštenja dati podsticaje.

Na jednom od narednih ročišta trebao bi svjedočiti i Jerkov brat Mladen Ivanković Lijanović, kao i sam Jerko.

Nastavak suđenja zakazan je za 10. svibanj.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?