nevrijeme

Stižu nove oborine, očekuje se i poledica. DHMZ izdao upozorenja

Nevrijeme
Ivo Čagalj/Pixsell
10.12.2023.
u 09:46

Nakon subotnjeg hladnog vremena s lokalnim snježnim padalinama, Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) najavljuje nastavak sličnih uvjeta i u nedjelju. Prema prognozi DHMZ-a, nedjelja će u Slavoniji, Baranji i Srijemu biti pretežno oblačna, s očekivanom pojavom kiše, dok će rano ujutro postojati mogućnost poledice. Vjetar će biti slab u jutarnjim satima, a tijekom popodneva ojačat će te postati umjeren sjeverozapadni i zapadni. Temperature zraka kretat će se od -3 do -1 °C najniže u jutarnjim satima, dok će najviše dnevne temperature doseći do 4 °C.

U središnjoj Hrvatskoj vrijednosti će biti malo više. No, u noći i ujutro moguća je kiša koja se smrzava u dodiru s podlogom. Sredinom dana kiša će prestati i naoblaka će se smanjivati, najprije uz granicu sa Slovenijom. Vjetar uglavnom slab pa će se navečer stvarati magla, piše HRT u prognozi vremena koju je sastavila Kristina Klemenčić Novinc iz DHMZ-a. 

Prijepodne će na zapadu zemlje biti oblačno i kišovito. U gorju zbog niske temperature i kiše moguća je poledica, a na većim nadmorskim visinama bit će i snijega. Uz okretanje umjerenog do jakog jugozapadnjaka na sjeverozapadni i sjevern vjetar u drugom će se dijelu dana razvedriti. Najviša temperatura zraka od 6 °C u gorju do 13 °C na otocima sjevernog Jadrana. 

Kiša će padati i u Dalmaciji, ponegdje i izraženija, no popodne postupan prestanak oborine i smanjenje naoblake, najprije na sjeveru. Bit će i razmjerno vjetrovito uz umjereno do jako jugo koje će okrenuti na buru. Podjednako i na krajnjem jugu Hrvatske, gdje će se oblaci i kiša zadržati do večeri. More, temperature oko 18 °C, umjereno valovito i valovito.

Ponedjeljak će u unutrašnjosti uz umjeren južni i jugozapadni vjetar biti najsunčaniji, s kišom uglavnom na zapadu. U utorak porast naoblake, a u srijedu će umjerena i jaka kiša zahvatiti i Slavoniju, Baranju te Srijem. Prema sredini tjedna toplije. Na Jadranu promjenjivo, uz umjereno i jako jugo i jugozapadnjak. Kiša će većinom padati na sjevernom Jadranu. Zatim u oblačnu srijedu oborina duž cijele obale, lokalno moguće i obilnija. Temperatura iznad prosjeka, piše DHMZ.

Za nedjelju je za nekoliko regija izdano žuto upozorenje. Na području osječke regije moguća je poledica zbog oborine koja se smrzava na tlu, a minimalna temperatura bit će ispod 0 °C, piše DHMZ. Za ostale regije izdano je žuto upozorenje zbog jakoga vjetra.

Zbog moguće poledice na cestama oglasio se i Hrvatski autoklub (HAK).

- Kolnici su mokri i skliski, a zbog niskih temperatura moguća je poledica, osobito na mostovima, nadvožnjacima i vijaduktima. Zastoji su povremeno mogući na dionicama cesta gdje traju radovi te na gradskim prometnicama i obilaznicama. Vozačima savjetujemo da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestamama, održavaju sigurnosni razmak između vozila I na put ne kreću bez zimske opreme - savjetuje HAK za nedjelju.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije