Izdržite još malo

Stižu nam kiša, pljuskovi i grmljavina, ljetu se bliži kraj

13.08.2018.
u 21:44

Prema Zadrinim riječima ovo ljeto će završiti kao jedno od najnestabilnijih u zadnjih deset, ako ne i više godina

Zbog visokih temperatura i povećane vlažnosti zraka, sve više stanovnika bugojanske općine traži liječničku pomoć, potvrdio je Feni dežurni liječnik u Službi hitne pomoći u tom gradu Dino Šečić. Uglavnom se radi o kroničnim bolesnicima koji se žale na glavobolju, vrtoglavicu i opću malaksalost i nerijetko već dehidriranim osobama.

- Građanima savjetujemo da povećaju unos tekućine, ali da ne piju pića koja sadrže umjetne zaslađivače. Važno je da se jede kuhana hrana, svježe voće i povrće. Ove upute se odnose pogotovo na rizične skupine stanovništva - kazao je.

Dodaje da bi građani trebali izbjegavati boravak na suncu od 10 do 17 sati te uzimati redovno terapiju u slučaju da im je propisana od liječnika. Ističe, također, da je enormno povećan broj ujeda stršljena i drugih insekata i da je zabilježno nekoliko ozbiljnih intervencija u saniranju posljedica tih pojava. Dodaje da razloga za paniku nema, jer se “reakcije opasne po život javljaju samo kod genetski predisponiranih osoba, koje su već alergične na te stvari“. Ipak, za iduće dane najavljeno je smirivanje vremena kada je vrućina u pitanju, ali pogoršanje kada su oborine u pitanju.

Naime, i dani koji su iza nas, subota i nedjelja, a koji su donijeli obilno nevrijeme u pojedinim predjelima BiH pokazatelj su da ljetu polako dolazi kraj, o čemu je neovisni meteorolog Zoran Zadro govorio posljednjih tjedana. Upravo kako je rekao još u lipnju ove godine da ćemo imati hladnije i nestabilnije ljeto, to se uglavnom potvrdilo točnim, a izuzetak je ovih nekoliko dana iz prve polovine kolovoza.

- Slike tlaka zraka za drugu polovinu ovog i početak 9. mjeseca upućuju na nastavak sinoptičke situacije kakva je trajala veći dio ovog ljeta. Dakle visok tlak i snažna anticiklona na sjeveru, sjeverozapadu i zapadu i jugozapadu Europe njima donosi još ljeta. Snižen tlak oko Sredozemlja i jugoistoka Europe, našoj regiji donose nestabilno vrijeme i česte nepogode uz lokalno obilne oborine. Takvo vrijeme kreće, tako da će uz sunčana razdoblja gotovo posvuda biti kiše, pljuskova i grmljavine. Pri tome treba upozoriti na lokalne jake grmljavinske oluje, obilne pljuskove, lokalne bujične poplave, jak vjetar i tuču. Kada se sve sabere, ovo ljeto završiti će kao jedno od kišovitijih zadnjih desetak, ako ne i više godina - zaključuje Zadro.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije