topla jesen

Stiže toplinski val - i dugo će trajati

09.10.2018.
u 15:32

Očekuje se da će temperature rasti do 25 Celzijevih stupnjeva na području središnje Europe i Balkana

U cijelu Europu ovog tjedna stiže značajna promjena vremena - točnije toplinski val koji će u veći dio kontinenta donijeti iznadprosječno visoke temperature za ovo doba godine. Posebno visoke temperature očekuju se na sjeveru Europe, gdje bi mogao pasti i pokoji rekord. 

Kako piše servis Severe Weather Europe, do sredine i kraja tjedna veliki dijelovi Europe bilježit će 7-10 Celzijevih stupnjeva više temperature od prosjeka za ovo doba godine, prenosi Index.hr. 

Očekuje se da će temperature rasti do 25 Celzijevih stupnjeva na području središnje Europe i Balkana, dok bi se u Španjolskoj i Portugalu mogle penjati i do 30 stupnjeva. Vikend bi mogao biti ekstremno topao u dijelovima Skandinavije - očekuje se da će biti i do 15 stupnjeva toplije od prosjeka!

Učinak toplinskog vala osjetit će se i na našem području i potrajat će...

Prema sedmodnevnoj prognozi DHMZ-a, za koju valja napomenuti da je izravan rezultat numeričkog atmosferskog prognostičkog modela Europskog centra za srednjoročnu prognozu vremena (ECMWF) te se može znatno razlikovati od prognoza drugih računalnih modela atmosfere, odnosno od prognoza koje izrađuju prognostičari, čini se da će razdoblje iznadprosječne topline potrajati barem do kraja ovog tjedna, a moglo bi se nastaviti i početkom idućeg tjedna.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije