sajam braniteljskih zadruga

Stipe Plejić predstavio unikatne vikinške sjekire, Zrinka Šajin hercegovačku poslasticu ćupter

25.05.2019.
u 11:29

Džemovi, likeri, maslinovo ulje i sokovi, ali i pčelarski proizvodi, cvijeće, proizvodi od drva, ljekovito aromatično bilje te razne rukotvorine - sve to moglo se pronaći na Drugom sajmu braniteljskih zadruga u HNŽ-u otvorenom u Mostaru, piše Večernji list BiH. 

Nude programe

Sudjelovao je čak 31 izlagač s područja HNŽ-a, ZHŽ-a, HBŽ-a i SBŽ-a, kao i izlagači iz RH. Ministar za pitanja branitelja HNŽ-a Oliver Soldo naveo je kako je cilj sajma promoviranje zapošljavanja branitelja i njihove psihosocijalne rehabilitacije kako bi se kroz rad pokušali reintegrirati u društvo. - Ministarstvo branitelja HNŽ-a nudi programe potpore razvoja braniteljskog zadrugarstva, obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, obrta te pomaže braniteljima poljoprivrednicima kao samostalnim nositeljima kućanstava - poručio je Soldo. Čajevi, kreme, proposlis te velika lepeza likera i rakija proizvodi su koje je Ivica Ćosić predstavio na sajmu uime svoje Udruge “Latice” iz Tomislavgrada. Već gotovo 30 godina ta udruga bavi se preradom ljekovitog bilja i proizvodi domaće proizvode koje prodaje na području BiH, ali i Europe gdje ima brojne kupce iz RH, Italije i šire. - Bilje koje koristimo isključivo je domaće, s područja Tomislavgrada. Naši kupci su zadovoljni te cijene domaće proizvode i kvalitetu koju nudimo - izjavio je Ćosić. Vlastitu kolekciju unikatnih vikinških sjekira, mačeva, noževa i štapova predstavio je vlasnik obrta “Flick” Stipe Plejić iz Tomislavgrada koji sebe voli nazvati “hercegovačkim vikingom”. Sjekire koje izrađuje dostižu i cijenu od 100 KM, dok su one manje oko 50 KM. - Moje sjekire unikatne su i potpuno su ručni rad, a dokaz tomu je da imam i kovača koji ih osobno kuje. Nijedna sjekira nije ista, sve su različite, a motive na njima osobno crtam i rezbarim. Iznenadili biste se koliko su ljudi zainteresirani za ovakve unikatne stvari, obično ih kupuju kao ukras za domove, vikendice - naveo je Plejić.

Zdrava hrana

Posjetitelji su mogli probati i slasticu hercegovačih predaka, tradicionalni ćupter koji je uime Zadruge “Hercegovačka izba” iz Mostara predstavila Zrinka Šajin. Ćupter je prvotno vezan uz područje Brotnja gdje ima mnogo vinove loze pa se osim vina i grožđa može pronaći i ovaj tradicionalni hercegovački proizvod. - Nismo htjeli da ćupter ode u zaborav, mislimo da jedna ovakva hercegovačka poslastica zaslužuje biti na svakom stolu i razveseljavati djecu i odrasle kao kad su nam u prošlosti naše bake Božić uljepšavale ćupterom. Naše proizvode prodajemo u trgovinama zdrave hrane jer ne sadrže dodatne šećere pa ga mogu konzumirati i dijabetičari i svi koji koriste dijetalne proizvode - kazala je Šajin. Sajam su organizirali Ministarstvo za pitanja branitelja HNŽ-a i Referalni centar “Branitelj zadrugar”.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije