Diplomatska misija

Stier će u BiH tražiti jednaka prava za Hrvate i EU reforme

02.03.2017.
u 07:00

Iako je njihov posjet planiran ranije, hrvatski i mađarski šef diplomacije Davor Ivo Stier i Péter Szijjártó zajedno će danas stići u Bosnu i Hercegovinu u jeku jedne od najtežih kriza u ovoj zemlji zbog jednostranih poteza bošnjačke strane glede revizije presude po tužbi protiv Srbije, piše Večernji list BiH. Kako se doznaje iz hrvatskog Ministarstva vanjskih i europskih poslova, ovaj će posjet proteći na nekoliko istodobno nijansiranih razina. Najprije je to poruka o potrebi stabilnosti i poštivanja institucija zemlje, a druge poruke će se odnositi na potrebe provođenja reformi te u konačnici i potpisivanja jednoga memoranduma glede uspostavljanja zrakoplovne veze između Sarajeva i Budimpešte.

Hrvatsko-bošnjački odnosi

Osim općih poruka koje su jako bitne za, prije svega, europski put zemlje i pokušaja usmjeravanja domaćih političara da se bave temama koje će integrirati odnose, hrvatski ministar Davor Ivo Stier iskoristit će ovu prigodu kako bi opetovao pozive na rješavanje, prije svega, hrvatsko-bošnjačkih prijepora vezanih uz izmjene Izbornog zakona BiH i postizanje jednakopravnosti Hrvata u tome smislu. Na tome tragu bila je i jedna od posljednjih izjava hrvatskog šefa diplomacije o tome da je nužno “krenuti s reformom Izbornog zakona slijedeći ono što je i Ustavni sud BiH već primijetio svojom presudom od 1. prosinca 2016. godine”. Riječ je o presudi Ustavnoga suda BiH na apelaciju koju je ranije uputio nekadašnji predsjedatelj Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Božo Ljubić i u kojoj se u suštini inzistira na tvrdnjama kako su konstitutivni narodi temelj političke zajednice BiH te da na izvjestan način svaki narod predstavlja izbornu jedinicu kojom se ne bi smjelo manipulirati.

Suradnja

Hrvatski i mađarski kolega će tijekom dana imati više susreta, najprije s kolegom iz BiH Igorom Crnatkom, a zatim će se susresti s trojicom članova državnog vrha Draganom Čovićem, Mladenom Ivanićem i Bakirom Izetbegovićem, a potom i predsjedateljem Vijeća ministara Denisom Zvizdićem te na kraju dana i s ministrom prometa i veza BiH Ismirom Juskom s kojim će potpisati memorandum o razumijevanju o pokretanju zrakoplovne veze između Sarajeva i Budimpešte. Istodobno, ministar Jusko će održati i prezentaciju predstavljajući značajnije infrastrukturne projekte u Bosni i Hercegovini. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije