sankcionirani Igor i Gorica Dodik

State Department se oglasio o sankcijama Dodikovoj djeci

State Department
20.10.2023.
u 17:41

Današnje sankcije imaju za cilj narušavanje elemenata financijske mreže koja Dodika osobno obogaćuje i omogućava na štetu teritorijalnog integriteta i funkcionalnog upravljanja BiH, te općeg ekonomskog blagostanja RS, navodi State Department

Sjedinjene Američke Države danas su uvele sankcije pojedincima i kompanijama koji su dio pokroviteljske mreže predsjednika RS Milorada Dodika, priopćio je State Department.

- Uprava za trezor je poduzela mjere protiv dvije fizičke osonbe i četiri subjekta, među kojima su i dvoje punoljetne Dodikove djece, Igor i Gorica Dodik. Ova mreža olakšava Dodikovu vodeću ulogu u potkopavanju Daytonskog mirovnog sporazuma iz 1995. i autoriteta visokog predstavnika, kao i održavanju duboko ukorijenjene korupcije u Bosni i Hercegovini (BiH). Ova mreža također jača ekonomiju zemlje zasnovanu na pokroviteljstvu, čime se koči kritično važan ekonomski rast i prilike za građane BiH.

Dodik kojeg su sankcionirale SAD, vodeći glas negiranja genocida i pokretač produbljivanja podjela i političkog ćorsokaka u zemlji – zlouporabio je svoju službenu vladinu poziciju da akumulira osobno bogatstvo putem podmićivanja, mita i drugih oblika korupcije.

Nedavno je Dodik tražio donošenje zakona u Narodnoj skupštini RS iz lipnja 2023. kojim bi se odluke Ustavnog suda BiH i odluke visokog predstavnika proglasile neprimjenjivim u RS, čime se ometa provedba Daytonskog mirovnog sporazuma. Dodikov zakon je stupio na snagu u srpnju, unatoč akciji visokog predstavnika da poništi zakon, zbog čega je Sud BiH optužio Dodika za ignoriranje ovih odluka.

Današnje sankcije imaju za cilj narušavanje elemenata financijske mreže koja Dodika osobno obogaćuje i omogućava na štetu teritorijalnog integriteta i funkcionalnog upravljanja BiH, te općeg ekonomskog blagostanja RS. Ove sankcije se zasnivaju na prethodnim američkim sankcijama i viznim ograničenjima kako bi se promovirala odgovornost za osobe koje su uključene u korupciju i podrivaju demokratskih procesa ili institucija u regiji. One su dio širih napora američke vlade da promovira mir, stabilnost i funkcionalno demokratsko upravljanje na Zapadnom Balkanu - navode iz State Departmenta.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?