božićna tradicija kod mnogih

STARINSKI KOLAČ S PRHKIM TIJESTOM: Londoneri se pripremaju jednostavno i brzo, nema Božića bez njih

Londoneri
Shutterstock
09.12.2023.
u 19:13

Londoneri su božićna tradicija u mnogim domovima. Pogledajte u nastavku recept za starinski kolač s prhkim tijestom, marmeladom, meringom i orasima.

Prhko tijesto:

250 g oštrog brašna
0,5 vrećice praška za pecivo
150 g maslaca
100 g šećera
3 žumanjka

Premaz:

150 g marmelade od šipka ili marelica za premaz

Nadjev:

3 bjelanjka
150 g šećera
150 g mljevenih oraha

Priprema:

Zamijesite podlogu

Pomiješajte brašno i prašak za pecivo. Dodajte hladni maslac narezan na kockice. Prstima utiskujte maslac u brašno kako biste dobili mrvičastu smjesu, piše Index.hr

Sad dodajte šećer i žumanjke pa zamijesite prhko tijesto. Oblikujte u deblji pravokutnik, spljoštite, umotajte u prozirnu foliju i ostavite u hladnjaku oko pola sata. Upalite pećnicu neka se grije na 165 stupnjeva.

Pripremite nadjev

Električnim mikserom napravite snijeg od bjelanjaka. Dodajte šećer, pa miješajte dok se kristalići ne rastope, a na kraju gumenom lopaticom ili drvenom kuhačom umiješajte mljevene orahe.

Ispecite

Ohlađeno tijesto razvaljajte da stane u lim za pečenje dimenija otprilike 25 x 35 centimetara. Ako vam negdje popuca, nema veze - zakrpajte prstima.

Premažite tijesto pekmezom, a po sloju pekmeza rasporedite istučeme bjelanjke s orasima. Pecite oko 45 minuta. Prije rezanja dobro ohladite.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije