Ljubuški

Stanje sigurnosti se poboljšava

27.04.2017.
u 10:00

Stanje sigurnosti na području zapadnohercegovačke općine Ljubuški bilježi pozitivan trend. Takav zaključak nameće se iz podataka u informaciji o stanju sigurnosti na području općine Ljubuški za 2016. godinu, s usporednim pokazateljima za 2015. godinu, koju je izradila Policijska uprava Ljubuški.

Koliko posla ima policija u svome svakodnevnom radu, svjedoči podatak da je tijekom prošle godine zaprimila 1254 prijave građana, po kojima su postupali policijski službenici uniformirane i kriminalističke policije.

Županijske akcije

Kad je riječ o javnom redu i miru, zabilježeno je 50 narušavanja javnog reda i mira, a u 2015. godini bilo ih je 60.

Od toga je bilo 27 tuča, 10 naročito drskog ponašanja, 5 odbijanja zapovjedi i omalovažavanja policajaca i 8 ostalih prekršaja. S ciljem sprječavanja maloljetničke delikvencije, provođena je županijska akcija “Maloljetnik” te akcije “Miran vikend” i “Prosjak”, koje su, ocjena je, dale očekivane rezultate.

Tijekom postupanja policajci su 8 puta uporabili sredstva prisile, koja su nakon provedenih istražnih radnji opravdana od strane ravnatelja Uprave policije Ministarstva unutarnjih poslova Županije Zapadnohercegovačke.

Zaključak je da u 2016. godini nije bilo narušavanja javnog reda i mira u većem opsegu.

Što se tiče sigurnosti prometa, u prošloj godini dogodile su se ukupno tri prometne nesreće više nego pretprošle godine - 189 nesreća u 2016. godini, a 186 u 2015. godini.

Na žalost, i poginulih je bilo više - tri u 2016., a jedan u 2015. godini. Policija Policijske uprave Ljubuški provela je 46 lokalnih akcija pojačane kontrole prometa te četiri županijske akcije.

Opada kriminalitet

Pokrenuto je 5 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka, izdano 4279 prekršajnih naloga, podnijeto 8 izvješća županijskom Tužiteljstvu Široki Brijeg za kaznena djela protiv sigurnosti javnog prometa.

Iz prometa je isključeno 330 vozača, od toga 272 vozača zbog vožnje pod utjecajem alkohola, 40 zbog upravljanja prije stjecanja prava na upravljanje i 18 zbog upravljanja pod zaštitnom mjerom, a iz prometa je isključeno 121 vozilo zbog isteka registracije.

Što se tiče kriminaliteta, brojke govore da je u opadanju. U 2016. godini evidentirano je ukupno 115 kaznenih djela, u kojima je kazneno prijavljeno 87 osoba, a u 2015. godini zabilježeno ih je 149. To znači da ih je lani bilo za 34 manje.

Od počinjenih kaznenih djela, najviše ih se odnosilo protiv imovine - njih 49. S ciljem sprječavanja nelegalne proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga, policijski službenici postupali su u 10 akcija.

U Policijskoj upravi Ljubuški trenutačno je raspoređeno 44 policijska službenika, 8 namještenika i 1 državni službenik, a prema pravilniku o unutarnjem ustrojstvu Ministarstva unutarnjih poslova Zapadnohercegovačke županije, nedostaje šest uniformiranih policajaca. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?