Upitan napredak prije ljetne stanke

Srpanjska zasjedanja parlamenata test za vladajuće koalicije

29.06.2017.
u 13:00

Predstojeća zasjedanja parlamenata na državnoj i federalnoj razini pokazat će koliko je duboka politička kriza u zemlji. Svojevrsno zatišje u zakonodavnom procesu djelomično je posljedica izostanka međustranačkoga dogovora o bilo kojem značajnijem pitanju na razini Bosne i Hercegovine i Federacije, a s druge strane, početka ljetnih odmora koji su se ove godine vremenski poklopili s Ramazanskim bajramom, zbog kojeg su kraj prošlog i početak ovog tjedna za mnoge političare bili neradni, piše Večernji list BiH. 

Očekivanje od izvješća

Već u petak zasjeda Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH i na dnevnom redu ima nekoliko zakonskih prijedloga i izvješća institucija. Zastupnički dom zasjeda 5. srpnja, a riječ je o nastavku ranije započete 48. redovite sjednice na kojem bi se trebala razmatrati tek jedna povjerljiva informacija čiji sadržaj nije dostupan javnosti. Odmah iza te slijedi 49. redovita sjednica na kojoj je, uz nekoliko zakona, kao točka dnevnog reda predviđeno i izvješće o radu Vijeća ministara za 2016. godinu. Kao i u drugim državama, odnos zastupnika prema tom dokumentu pokazat će funkcionira li i postoji li uopće parlamentarna većina koja stoji iza rada državne vlade.
No, čak i ako izvješće ne bude podržano, za što postoje realni izgledi, to neće značajnije utjecati na političke procese u zemlji. Bilo kakva nova parlamentarna većina, odnosno nova koalicija, nije u razmatranju. Naprotiv, godinu dana prije izbora nitko ne bi ulazio u takav eksperiment. Ono što se s više strana najavljuje je mogućnost okupljanja većine oko pojedinačnih projekata, odnosno zakona i odluka. To znači da bi se stranke vodile općim interesom, što do sada kod mnogih nije bio baš često slučaj.
Pesimisti upozoravaju i na mogućnost da će pojedine stranke i zastupnici kalkulantski glasovati protiv određenih odluka čak i ako su svjesni potrebe njihova usvajanja. Razlog je, naravno, predizborna kampanja.

Sastanci

Ista očekivanja, ali i strahovi, postoje i na federalnoj razini. Istina je da u Parlamentu Federacije BiH barem formalno parlamentarna većina postoji. Međutim, odnosi između koalicijskih partnera su takvi da nema jamstva da će bilo koje rješenje koje Vlada uputi u parlamentarnu proceduru dobiti “zeleno svjetlo” u oba doma. Početkom srpnja će zasjedati oba doma Parlamenta Federacije i tek tada će se znati je li moguće očekivati usvajanje ijednog reformskoga zakona. Dodatni je problem što i unutar Vlade nema konsenzusa o mnogim pitanjima iako ovo tijelo izvršne vlasti redovito zasjeda i donosi brojne odluke.
Mnogi upozoravaju da još od radnog zakonodavstva ni jedan istinski reformski zakon nije prošao parlamentarnu proceduru u Federaciji.
Za neka pitanja bili bi nužni i razgovori stranačkih lidera, a oni zajednički nisu razgovarali mjesecima. Bilateralnih kontakata je bilo, ali sastanak trojice čelnika i užih rukovodstava HDZ-a BiH, SDA i SBB-a još nije na pomolu. Upitno je što bi i on donio jer ono što se dogovori kasnije se ne realizira.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije