blizu milijun hektara neobrađene zemlje

Sredstva za poticaj poljoprivredi u FBiH veća su za 58 milijuna maraka

poljoprivreda
Foto: Ilustracija
30.04.2023.
u 08:00

Nekad se proizvodilo sve što je građanima potrebno. Uvozilo se samo ono što nije uspijevalo, kao što su ananas, banane... Danas uvozimo 80% proizvoda

U Bosni i Hercegovini trenutačno je blizu milijun hektara neobrađene zemlje, a prije rata devedesetih 80% obradivih površina bilo je zasijano, a s tih se polja hranila cijela BiH, piše Večernji list BiH.

Danas je 80% takvih površina nezasijano, što nas dovodi u situaciju da ovisimo o uvozu. Nekad se proizvodilo se sve što je potrebno građanima. Uvozilo se samo ono što nije uspijevalo, kao što su ananas, banane... Imali smo pšenice za izvoz, povrća, voća, žita... Sve se moglo proizvesti. Sada je situacija potpuno obrnuta. Sada uvozimo 80, a proizvodimo 20% u dobrim godinama. Kada je suša kao u prošlim godinama, nevolje s ratom u Ukrajini, kada poljoprivrednici ne mogu doći do repromaterijala koji im služi za sjetvu, to pada ispod 20%. Dobra vijest ipak je odluka Vlade FBiH o izdvajanju sredstava za poljoprivredu.

Raspodjela novca

Vlada FBiH, na prijedlog Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, usvojila je program utroška sredstava s kriterijima raspodjele "Subvencije privatnim poduzećima i poduzetnicima - poticaj za poljoprivredu", utvrđenih ovogodišnjim federalnim proračunom, u iznosu od 164,000.000 KM. U proračunu FBiH za 2023. odobrena sredstva za poticaj poljoprivredi veća su za 58 milijuna KM u odnosu na prošlogodišnji proračun. Programom novčanih potpora u poljoprivredi i ruralnom razvoju za 2023. planirano je povećanje izdvajanja sredstava za sve vrste proizvodnja u odnosu na prošlogodišnji program.

U okviru ovogodišnjeg programa za poticaje animalnoj i biljnoj proizvodnji namijenjeno je 112,43 milijuna KM, od čega za animalnu 87,895.000 KM, a biljnu 24,535.000 KM, navedeno je iz Vlade. U cilju povećanja konkurentnosti poljoprivredno-prehrambene proizvodnje i gospodarstava u poljoprivredi i ruralnom razvoju nastavljena je podrška i kroz model ruralnog razvoja i ostalih vrsta potpora. Iznos od 51,070.000 KM namijenjen je strukturnim mjerama i raspoređen za mjere ruralnog razvoja (37,620.000 KM), model ostalih vrsta potpora (13,450.000 KM) i 500.000 KM za sudske presude, izvansudske nagodbe, nerealizirane zahtjeve iz ranijeg razdoblja za koje su vršene dodatne provjere.

Kako je navedeno u obrazloženju programa, novčane podrške za ruralni razvoj usmjerene su u povećanje konkurentnosti i zaštitu ruralnog okoliša. U okviru mjera za povećanje konkurentnosti, koje su ključne za opstanak i razvoj poljoprivrednih gospodarstava, predviđeno je izdvajanje 20,000.000 KM. Taj iznos namijenjen je za podrške investicijama u poljoprivredne strojeve i priključne uređaje, opremu za biljnu i stočarsku proizvodnju, nabavu rasplodne stoke, izgradnju, proširenje i opremanje objekata u funkciji poljoprivredne proizvodnje.

Domaća proizvodnja

Za podršku prehrambenoj industriji izdvojena su sredstva u iznosu od 14,000.000 KM, a visina podrške je do 50% prihvatljivih troškova ulaganja. Korisnicima će i ove godine biti na raspolaganju financiranje projekata putem kreditne linije Razvojne banke FBiH, u čemu Federalno ministarstvo sudjeluje sa svojim grantom od 3,500.000 KM. Iz tog iznosa bit će financirano do 35% prihvatljivih troškova investicije u biljnu proizvodnju, stočarstvo ili ribarstvo, odnosno 35% iznosa prihvatljivih troškova u slučaju investicije u njihovu preradu. Navedenim mjerama podrške očekuju se nove investicije u poljoprivredno-prehrambenom sektoru u vrijednosti većoj od 80 milijuna KM.

U okviru modela ostalih vrsta potpora izdvojen je iznos od 13,450.000 KM, koji je planiran za sufinanciranje osiguranja od šteta u poljoprivredi, organiziranje stručnih skupova i sajmova te izlaganja na sajmovima. - Vlada je, poučena krizama koje je rat u Ukrajini izazvao kad je u pitanju hrana, jako zainteresirana povećati izdvajanja za poljoprivredu, da postoje tvornice koje će nas hraniti u budućnosti kako bar tijekom kriza ne bismo ovisili o uvozu - poručio je premijer Federacije BiH Fadil Novalić.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije