Utrošak sredstava

Sredstva od GSM licencija odobrena, radovi u Mostaru još uvijek stoje

23.02.2016.
u 07:00

Zbog neriješenog statusa grada Mostara i nepostojanja Gradskog vijeća, u proračunu se nisu osigurala sredstva

Vlada Federacije BiH je krajem 2015. godine razmatrala prijedlog odluke o usvajanju izmjene programa utroška kapitalnog transfera JP Ceste Federacije BiH d.o.o. Sarajevo (iz sredstava podračun - sredstva od GSM licencija) utvrđenog proračunom Federacije BiH za 2013. za Federalno ministarstvo prometa i veza, piše Večernji list BiH.

Glavni razlozi

Riječ je, kako se navodi u dokumentima u čijem smo posjedu, o ukupno 84 projekta izgradnje i rekonstrukcije na području Federacije BiH u iznosu od ukupno 26,658.287,40 KM. Odobreni su sljedeći projekti u nadležnosti grada Mostara:

• Projekt pod r. br. 1.: lzgradnja lokalne ceste Avenija - most Sutina - Ulica maršala Tita i završni radovi izgradnje mosta Avenija - Sutina/provoditelj Grad Mostar.

• Projekt pod r. br. 63.: Prometnica preko lokacije Sjeverni logor (produžetak Avenije preko mosta do Ulice maršala Tita u naselju Zalik)/provoditelj Grad Mostar.

• Projekt pod r. br. 83.: Rekonstrukcija Ulice braće Fejića u Mostaru/provoditelj Grad Mostar. Međutim, unatoč usvojenoj odluci i odobrenim sredstvima, sva tri projekta u nadležnosti Mostara nisu realizirana. Nisu ni počeli radovi na terenu iz više različitih razloga, kako se navodi u obrazloženju koje je federalnoj Vladi uputio Mostar. Glavni razlog koji je naveden u dopisu su nedovoljna sredstva jer su za realizaciju ova tri projekta potrebna, prema mišljenju nadležnih iz Mostara, znatno veća od onih odobrenih programom investiranja sredstava GSM licencija za 2013. Međutim, zbog neriješenog statusa grada Mostara i nepostojanja Gradskog vijeća, u proračunu se nisu osigurala sredstva. 
Zbog žalbi na objavljene natječaje i stupanja na snagu novog Zakona o javnim nabavama (“Službeni glasnik BiH” br.39/14.), već dva puta je ponavljan postupak javne nabave, a izvođač radova nije izabran. Federalno ministarstvo prometa i veza u više navrata pismenim putem obraćalo se izvođaču projekata Gradu Mostaru kako bi se poduzele mjere i odobreni projekti realizirali, ali se stanje nije mijenjalo.

Preusmjeravanje sredstava

Zbog svega toga postoji realna mogućnost da se spomenuta odobrena sredstva preusmjere na projekte koji se mogu realizirati u FBiH, a Mostar bi ostao bez realizacije nekoliko važnih projekata u samom središtu grada koji su, mogli bismo slobodno reći, od vitalnog značaja za njega. Inače, zbog nesređenog političkog stanja u gradu, trpe svi dosadašnji projekti i aranžmani, pa je za nadati se da će se stanje uskoro riješiti na opće zadovoljstvo svih građana grada na Neretvi.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije