Počinju pregovori

Središnja Bosna bi mogla dobiti prvu predsjednicu Vlade

vitez
Foto: agencije
14.11.2014.
u 09:29

Sporazum o poslijeizbornoj suradnji potpisali HDZ BiH i HSS Stjepan Radić

Srednjobosanska županija mogla bi biti prva u FBiH koja će imati predsjednicu Vlade. Prema demokratskim pravilima, s najviše ruku u Skupštini SBŽ, tu će poziciju u pregovorima tražiti HDZ BiH, potvrdila je Lidija Bradara, predsjednica ŽO HDZ-a BiH SBŽ-a nakon sjednice na kojoj su analizirani izborni rezultati.

Najviše glasova

Bradara je bila nositeljica liste koalicije HNS-a BiH predvođene HDZ-om BiH u SBŽ i osvojila je najviše glasova te bi sukladno tomu mogla postati i predsjednica Vlade SBŽ-a i prva županijska premijerka u BiH. Na prvoj sjednici ŽO HDZ BiH nakon službene objave izbornih rezultata, izraženo je zadovoljstvo brojem glasova koje je osvojila koalicija HNS-a te potporom hrvatskog biračkog tijela kandidatima HDZ-a BiH i koalicije HNS-a BiH na svim razinama vlasti. HDZ BiH je u Skupštini SBŽ osvojio osam mandata i druga je stranka po broju ukupno dobivenih glasova u SBŽ. Isti broj mandata kao HDZ BiH ima još samo SDA. S osam mandata u Skupštini SBŽ, HDZ BiH ima više od dvije trećine zastupnika u Klubu hrvatskog naroda što ovoj stranci daje izborni legitimitet u predstavljanju hrvatskog naroda u SBŽ. Neki su to od zaključaka donesenih nakon analize izbornih rezultata. “Iako uvijek može više i bolje, moram reći da smo zadovoljni rezultatima koje smo ostvarili na izborima. Predstoje nam pregovori sa strankama koje imaju zastupnike u Skupštini, a želja nam je formirati Vladu što prije kako bi se okrenuli rješavanju životnih pitanja”, kazala je Bradara. Odbila je komentirati refleksije sporazuma SDA i DF-a te nekih stranaka iz RS-a prije sjednice stranačkog Predsjedništva sazvane za danas. HDZ BiH u SBŽ potpisivanjem Sporazuma o poslijeizbornoj suradnji s HSS-om Stjepan Radić, koji ima jednog zastupnika u Skupštini, osigurao je zasad najviše, devet ruku u Skupštini.

Izaslanik za Dom naroda

Sporazum su potpisali čelnici stranaka Lidija Bradara i Anto Lozančić koji je naglasio kako je HSS Stjepan Radić podržavao HDZ BiH i tijekom kampanje. “Prepoznali smo važnost trenutka te se odlučili na ovaj način boriti za interese hrvatskog naroda u središnjoj Bosni, zajedno s onima koji imaju legitimitet predstavljanja hrvatskog naroda”, kazao je Lozančić. Na pitanje koje će pozicije HSS Stjepan Radić tražiti na osnovi Sporazuma, Lozančić je odgovorio da neće biti zahtjeva za ministarskim pozicijama. Ovaj sporazumom je korak bliže prije nekoliko izbornih ciklusa izgubljenoj premijerskoj poziciji u SBŽ te izboru važnog trećeg izaslanika u Dom naroda Parlamenta FBiH.

Komentara 2

Avatar smjesak2222
smjesak2222
21:00 14.11.2014.

pa lidija jedina i ima od njih i rezultate i kapacitete da vodi vladu. respecttt

BR
brodarevac
15:03 14.11.2014.

SDa i HDZ po 8, SBB-u i SDP-u pripala su po četiri mandata, DF-u tri, HDZ 1990 dva a HSP BIH - HSS Stjepana Radića jedan mandat. Kako sa 9 mandata da kažu da su pobjednici ta mi matematika nijeije jasna, a opet mnogima nije jasna matematika na državnom nivou lud zbunjen (normalan otišao na bolovanje)

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?