Održana 21. redovita sjednica Vijeća ministara Bosne i Hercegovine

Srđan Amidžić imenovan na dužnost predsjedatelja za ekonomiju VM BiH

31.08.2023.
u 15:17

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ureda predsjedateljice, donijelo je Odluku o izmjenama Odluke o imenovanju predsjedatelja, zamjenika predsjedatelja i članova Odbora za ekonomiju Vijeća ministara BiH, kojom je u članstvo Odbora, i to na dužnost predsjedatelja, imenovan ministar financija i trezora Srđan Amidžić.
Ministar Amidžić je na dužnost predsjedatelja Odbora imenovan umjesto ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Staše Košarca.

ODLUKA O PRESTANKU STANJA PRIRODNE ILI DRUGE NESREĆE NA TERITORIJU BIH

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva sigurnosti, donijelo je Odluku o prestanku stanja prirodne ili druge nesreće na teritoriju BiH, koje je proglašeno u ožujku 2020. godine zbog opasnosti širenja zarazne bolesti COVID-19.
Donošenjem ove odluke se djelovanje svih institucija koje imaju nadležnost u ovoj oblasti vraća u redovito stanje.
Prethodno su entitetske vlade stavile izvan snage svoje odluke o proglašenju stanja prirodne nesreće, odnosno izvanredne situacije, a Svjetska zdravstvena organizacija je objavila kako se bolest COVID-19 ne smatra javno zdravstvenom prijetnjom koja izaziva međunarodnu zabrinutost.
Ova odluka stupit će na snagu danom donošenja i bit će objavljena u Službenom glasniku BiH.

GRANIČNI PRIJELAZI ZA PRIJEVOZ ORUŽJA I VOJNE OPREME, OPASNIH, EKSPLOZIVNIH I RADIOAKTIVNIH MATERIJALA

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva sigurnosti BiH, donijelo je Odluku o određivanju međunarodnih graničnih prijelaza za prijevoz oružja i vojne opreme, opasnih, eksplozivnih i radioaktivnih materijala i robe dvojne namjene.
Odlukom su za uvoz, izvoz i tranzit ovih roba određeni međunarodni granični prijelazi u cestovnom prijevozu (Doljani, Bijača, Kamensko, Izačić, Gradina, Gradiška, Brod, Orašje, Rača, Vardište i Klobuk), u zračnom prijevozu (zračne luke Sarajevo, Mostar, Banjaluka i Tuzla) te u željezničkom prijevozu (Brčko, Šamac, Čapljina, Martin Brod i Zvornik).
Precizirano je da će se prijevoz roba preko međunarodnog graničnog prijelaza „Brod“ vršiti u razdoblju od 22.00 do 6.00 sati, i to samo za izvoz i uvoz tečnih naftnih derivata, ukapljenog naftnog plina, naftnog bitumena i tečnog i granuliranog sumpora. Prijevoz preko međunarodnog graničnog prijelaza „Gradiška“ vršit će se radnim danima u razdoblju od 22.00 do 6.00 sati.
Odluka će stupiti na snagu osmog dana od dana objavljivanja u Službenom glasniku BiH i tada će prestati važiti prethodna Odluka o određivanju međunarodnih graničnih prijelaza za prijevoz oružja i vojne opreme, opasnih, eksplozivnih i radioaktivnih materija i robe dvojne namjene.

RADNA SKUPINA ZA HARMONIZACIJU PROPISA O ORUŽJU I STRELJIVU

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva sigurnosti BiH, donijelo je Odluku o formiranju Radne skupine za harmonizaciju propisa o oružju i streljivu međusobno i s pravnom stečevinom Europske unije.
U Radnu skupinu imenovani su predstavnici Ministarstva sigurnosti BiH, Direkcije za europske integracije BiH, Ministarstva unutarnjih poslova (MUP) Republike Srpske, Policije Brčko distrikta BiH te ministarstava unutarnjih poslova kantona u Federaciji BiH. Za predsjedatelja Radne skupine imenovan je Ermin Pešto iz Ministarstva sigurnosti BiH.  
Radna skupina ima zadatak da u roku od šest mjeseci od stupanja na snagu ove odluke harmonizira propise o oružju i streljivu kako bi bili međusobno usklađeni u Bosni i Hercegovini, kao i s relevantnom važećom pravnom stečevinom Europske unije.
Trenutno je u Bosni i Hercegovini na snazi 12 zakona o oružju i streljivu. S obzirom na to da ovi zakoni, kao i podzakonski akti, nisu usklađeni s relevantnom pravnom stečevinom Europske unije, kao ni međusobno, problem nastaje na terenu kada fizičke osobe s oružnim listom prelaze s teritorija jednog kantona u drugi ili iz entiteta u distrikt. Osim toga, na kantonalnoj razini vlasti nisu utvrđeni postupak i pravila za usklađivanje kantonalnih propisa s pravnom stečevinom Europske unije.
Nakon izvršenog zadatka Radna skupina će izvješće sa zaključcima podnijeti  Vijeću ministara BiH.

BiH U PROGRAMU EU-a GRAĐANI JEDNAKOST, PRAVA I VRIJEDNOSTI

Vijeće ministara BiH je utvrdilo Prijedlog sporazuma između Bosne i Hercegovine i Europske unije o sudjelovanju u programu Građani jednakost, prava i vrijednosti (Citizens, Equality, Rights and Values - CERV) 2021.-2027. godine.
Bosna i Hercegovina se i na ovaj način pridružuje zemljama Europske unije u  zaštiti i promoviranju prava i vrijednosti EU-a, nakon što je zabilježila uspješno sudjelovanje u ranijem programu EU-a „Europa za građane“  u dva razdoblja, i to od 2007. do 2013. i od 2014. do 2020. godine.
Sudjelovanje BiH u programu CERV održat će kontinuitet i omogućiti nastavak i jačanje ranije uspostavljenih i razvijanje novih partnerstva između bosanskohercegovačkih i europskih gradova, koja u prvi plan stavljaju suradnju organizacija civilnog društva i lokalnih zajednica na kulturnom, sportskom i ekonomskom planu.
Ministarstvo pravde BiH će Prijedlog ovog sporazuma s Prijedlogom osnova za njegovo zaključivanje dostaviti Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru, a za bh. potpisnika je predložen šef Misije BiH pri Europskoj uniji.

JOŠ 6,5 MILIJUNA EURA ZA VODOOPSKRBU U BRČKO DISTRIKTU BiH

Vijeće ministara BiH je usvojilo Inicijativu Ministarstva financija i trezora i imenovalo izaslanstvo za vođenje pregovora radi zaključivanja Ugovora o izmjenama i dopunama br. 1 na Ugovor o zajmu od 12. travnja 2022. godine (Zeleni gradovi 2-Window II. Vodovod Brčko) između Bosne i Hercegovine i Europske banke za obnovu i razvitak.
Na ovaj način Europska banka za obnovu i razvitak daje dodatni zajam Bosni i Hercegovini vrijedan 6,5 milijuna eura, koliko je iznosio i prvobitno odobreni zajam,  tako da je sada ukupan iznos zaduženja 13 milijuna eura. Zajam je alociran na Brčko distrikt BiH.
Realizacijom projekta bit će osigurani uvjeti za poboljšan rad postojećeg sustava vodoopskrbe grada Brčkog i prigradskih naselja, uz stvaranje tehničkih pretpostavki za njegovo daljnje širenje.
Uvjeti zajma ostaju isti kao što su definirani osnovnim ugovorom о zajmu, s rokom otplate od 15 godina, uključujući tri godine grejs perioda.
Ministarstvo financija i trezora će nakon okončanih pregovora Vijeću ministara BiH dostaviti nacrt sporazuma s osnovama za njegovo zaključivanje sukladno Zakonu o zaduživanju, dugu i jamstvima Bosne i Hercegovine.

REALIZACIJA PROJEKATA IZ PROGRAMA JAVNIH INVESTICIJA U PROŠLOJ GODINI

Vijeće ministara BiH je usvojilo Informaciju o utrošku sredstava u 2022. godini kojima su financirani projekti uključeni u Program javnih investicija / Razvojno-investicijski program institucija Bosne i Hercegovine (PJI/RIP IBIH) 2022. - 2024. godine, koju će Ministarstvo financija i trezora objaviti na službenoj internetskoj stranici.
Informacija obuhvaća podatke o 144 projekta, i to: 73 projekta u implementaciji, 30 završenih projekata, sedam projekata koji su promijenili status tijekom 2022. godine i 34 projekta koji su naknadno prijavljeni i nisu bili u PJI/RIP IBIH 2022. – 2024., a imali su realizaciju u 2022. godini.
Na 110 projekata planiranih i uključenih u PJI/RIP IBIH 2022. – 2024., ukupno vrijednih milijardu i 214,30 milijuna KM, u 2022. godini je utrošeno 97,70 milijuna KM, što predstavlja 33,37 % realizacije plana za 2022. godinu. Od ukupno utrošenih sredstava u 2022. godini oko 48 % se odnosi na investicije u socioekonomski razvoj (RIP), a oko 52 % na investicije u izgradnji administrativno-tehničkih kapaciteta.
Informacija sadrži i pregled financijske realizacije 34 projekta koje je naknadno prijavilo 11 institucija BiH, ukupne vrijednosti 175,76 milijuna KM. Za njihovu realizaciju je u 2022. godini utrošeno 52,35 milijuna KM. Svi naknadno prijavljeni projekti financiraju se iz inozemnih sredstava (grant), a 12 projekata ima i sufinanciranje iz domaćih sredstava (proračun).
Sve institucije Vijeća ministara BiH zadužene su, a pozivaju se ostale institucije BiH da postupaju sukladno Odluci o načinu i kriterijima za pripremu, izradu i praćenje realizacije Programa javnih investicija / Razvojno-investicijskog programa institucija BiH i Instrukcijama za kandidiranje novih projekata i ažuriranje podataka o postojećim projektima u sustavu za upravljanje javnim investicijama Ministarstva financija i trezora BiH.

USVOJEN NACRT PRIJEDLOGA PJI/RIP IBIH 2024. - 2026.

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva financija i trezora BiH, usvojilo je Nacrt prijedloga programa javnih investicija / razvojno-investicijskog programa institucija BiH (PJI/RIP IBIH) 2024. - 2026.
Zadužene su sve institucije Vijeća ministara BiH, a pozivaju se ostale institucije BiH da ažuriraju podatke o projektima u skladu s nastalim promjenama, kao i promjenama nastalim u procesu pripreme zakona o proračunu institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obveza Bosne i Hercegovine za 2024. godinu. Nakon toga, a najkasnije do 1. 10. 2023. godine, Ministarstvo financija i trezora BiH zaduženo je da pripremi i dostavi na usvajanje Vijeću ministara BiH prijedlog programa javnih investicija / razvojno-investicijskog programa institucija BiH 2024.-2026.
Nacrt prijedloga PJI/RIP IBIH za razdoblje 2024. - 2026. sadrži podatke o ukupno 268 projekata. Ukupna vrijednost svih projekata iznosi 2.604,29 milijuna KM, od čega se 1.261,68 milijuna KM odnosi na 122 projekta u implementaciji, 35,76 milijuna KM na 21 odobreni projekt, a 1.306,85 milijuna KM na 125 kandidiranih projekata.
Od ukupne vrijednosti svih projekata 2.060,91 milijuna KM se odnosi na ulaganja u kapitalne projekte, a 543,39 milijuna KM na ulaganja u institucionalne projekte. Vrijednost projekata koji direktno doprinose socioekonomskom razvoju i koji su svrstani u razvojno-investicijski program iznosi 959,34 milijuna KM, a vrijednost ostalih projekata iznosi 1.644,95 milijuna KM.
PJI/RIP /BIH je instrument planiranja koji omogućava bolje korištenje proračunskih sredstava i pruža bolji pristup stranim izvorima financiranja, s obzirom na to da raspoloživa proračunska sredstva nisu uvijek dovoljna za višegodišnje financiranje projekata. Također, PJI/RIP /BIH služi i kao osnova za izradu kapitalnih rashoda institucija BiH, koji sadrže pregled kapitalnih projekata koji će se realizirati u idućem planskom razdoblju.

ZA DIREKTORICU ADS BIH IMENOVANA ANITA MARKIĆ

Vijeće ministara BiH, na temelju provedene natječajne procedure, imenovalo je Anitu Markić na poziciju direktorice Agencije za državnu službu Bosne i Hercegovine, na mandat od pet godina.
Istovremeno, doneseno je Rješenje o razrješenju dosadašnjeg direktora ADS BiH Nevena Akšamije zbog isteka mandata.

GODIŠNJA KVOTA RADNIH DOZVOLA

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva civilnih poslova, u drugom krugu glasovanja je donijelo Odluku o utvrđivanju godišnje kvote radnih dozvola za zapošljavanje stranaca u Bosni i Hercegovini za 2023. godinu.
Ukupna godišnja kvota radnih dozvola za produženje i novo zapošljavanje stranaca u Bosni i Hercegovini u 2023. godini iznosi 3.995, od čega se na Federaciju Bosne i Hercegovine odnosi 2.435 radnih dozvola, Republiku Srpsku njih 1.400 i Brčko distrikt BiH 160 radnih dozvola.
U 2023. godini došlo je do povećanja ukupne godišnje kvote radnih dozvola koja je u 2022. godini iznosila 2.540 radnih dozvola.
Neovisno оd godišnje kvote radnih dozvola zа zapošljavanje stranaca u BiH utvrđene ovom odlukom radne dozvole se mogu izdati i u slučajevima propisanim člankom 65. Zakona о strancima.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?