usporedba

Srbija ima 28.000 vojnika, Hrvatska gotovo 15.000, BiH 9.200

05.10.2017.
u 08:22

Zanimljivo je koliko zemlje regije troše na oružane snage u odnosu na našu zemlju. Za početak - dovoljno govori podatak da Hrvatska izdvaja četiri puta više od BiH. I dok Hrvatska i Srbija veliki dio proračuna planiraju za modernizaciju vojske, BiH 98 posto vojnog proračuna potroši na plaće zaposlenih, donosi N1. 

Dok traju rasprave unutar BiH, vojske susjednih zemalja ulažu veliki novac u razvoj i modernizaciju vojske.

To se može vidjeti iz službenih podataka. Bosna i Hercegovina godišnje u Oružane snage uloži 290 milijuna maraka, od čega 98 posto odlazi na plaće zaposlenih.

Prema nedavno usvojenom Pregledu obrane, BiH ima 9.200 pripadnika vojske. Ako to uporedimo s Vojskom Srbije, dobijemo sljedeće podake: godišnji vojni proračun Srbije iznosi 950 milijuna maraka, od čega na plaće ide nešto manje od 74 milijuna. Vojska Srbije, prema podacima iz Bijele knjige, broji 28.000 vojnika. I još ulaže u vojno zrakoplovstvo.

Istovremeno, susjedna Hrvatska godišnje na vojsku potroši milijardu 100 milijuna maraka, što četiri puta više u odnosu na BiH. Ali s jednom razlikom, Hrvatska na plaće zaposlenih troši tek 60 posto, u odnosu na bosansko-hercegovačkih 98 posto. Hrvatska vojska broji skoro 15 tisuća pripadnika.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?