Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Srbija i Hrvatska odredile lokacije potrage za nestalima 90-tih

23. listopada 2020. u 20:42 0 komentara 135 prikaza
nestali
Foto: ap

Hrvatska i Srbija dogovorile su se u petak koje lokacije treba pretražiti u potrazi za preostalih 1900 nestalih u ratu 1990-tih.

Srbija bi trebala pretražiti tri lokacije, kod Sremskih Karlovaca i Bogojeva u Vojvodini te grobna mjesta nizvodno uz Dunav od Smedereva prema hidroelektrani Đerdapu.

Lokacije u Hrvatskoj su kninsko groblje te poznate grobnice nakon akcija Bljesak i Oluja, doznaje Hina nakon sastanka dvaju povjerenstava u Beogradu.

Na sastanku u Beogradu bili su i dužnosnici Međunarodnog Crvenog križa.

Potraga za nestalima je u bilateralnim susretima isticana kao jedan od prioriteta za poboljšanje odnosa između dviju država.

Da je to humanitarno i civilizacijsko pitanje rekli su nedavno na sastanku u Petrovaradinu srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić i hrvatski šefa diplomacije Goran Grlić Radman.

"Prema zahtjevima Hrvatske nastavit ćemo i s dodatnim dubinskim pretragama u arhivima, vezano uz određene informacije koje Zagreb potražuje. Također, danas smo od Hrvatske ponovo zatražili da vidimo ima li novih informacija vezano za bjelovarsku i karlovačku vojarnu i Loru", rekao je predsjednik srbijanskog povjerenstva za nestale Veljko Odalović

Hrvatska ustraje na otvaranju arhiva sigurnosno-obavještajnog sustava bivše Jugoslavenske narodne armije, jer bi se u njima mogli nalaziti podaci o premještanju masovnih grobnica na području Hrvatske.

"Tražimo i povrat zaplijenjene dokumentacije medicinskog centra iz Vukovara te otvaranje arhiva i dokumenata koji se vežu za asanaciju na tom području", rekao je predsjednik hrvatskog povjerenstva za zatočene i nestale Stjepan Sučić, prenosi Radio Slobodna Europa.

Dodao je da ovih dana traju pretrage sedam potencijalnih lokacija u Ličko-Senjskoj županiji, a prije toga se na terenu radilo u Vukovarsko-srijemskoj županiji u potrazi za ostacima 526 stradalih 1991.

Istodobno, na širem području Ovčare već tri se godine traga se za 65 ranjenika iz vukovarske bolnice, slučaj za koji je Zagreb od Beograda zatražio da se dubinski pregledaju dokumenti i eventualno pronađu korisne informacije.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.