Dom naroda FBiH

Srbi izabrali predstavnike u jednoj županiji

18.10.2018.
u 09:00

Ako hrvatske i srpske stranke nisu prešle izborni prag u nekim županijama, kako onda mogu biti delegirani njihovi predstavnici u Dom naroda?

Činjenica kako Srpska lista u HNŽ-u nije bila ni blizu izbornog praga te kako su istu sudbinu doživjeli Hrvati u USŽ-u, TŽ-u i još nekim županijama, a opet će imati predstavnike iz tih sredina u Domu naroda Federacije BiH pokazuj samo koliki je apsurd cijeli izborni proces u BiH, piše Večernji list BiH.

Ustavom, koji su nasilno promijenili strani visoki predstavnici, te rušenjem Daytona u Federaciji je omogućeno da Bošnjaci biraju predstavnike Hrvatima i Srbima, a tako će biti i ovaj put. Samoprozvane građanske stranke najviše truda uložile su u izbor nelegitimnih predstavnika Hrvata i Srba u većinski bošnjačkim županijama. SDP i DF u najvećoj mjeri kandidirali su svoje Hrvate i Srbe za županijske skupštine, a konačni cilj je te kadrove poslati u Dom naroda FBiH i zavladati klubovima zastupnika ovih dvaju naroda. Tako pod izlikom građanske države prave entitet samo jednoga naroda jer upravo ove stranke, zajedno sa SDA, već godinama čine pričuvnu koaliciju u Federaciji i pokušavaju na sve načine oduzeti Hrvatima ono malo prava što im je ostalo. S druge strane, već godinama upravo ova skupina stranaka bira predstavnike Srba, i to u tolikoj mjeri da je to postalo pravilo. - Odluka Ustavnog suda u predmetu “Ljubić” onemogućila je da se ovakve situacije ponavljaju u budućnosti. Ali onda su bošnjačke političke elite odlučile tu odluku ostaviti po strani i nastaviti s projektom izbora hrvatskih i srpskih predstavnika bošnjačkim glasovima. Projekt izbora Željka Komšića samo je dio priče. Ona će biti potpuna onoga trenutka kada bošnjačke stranke ovladaju hrvatskim i srpskim klubom u Domu naroda Federacije BiH. Upravo su te stranke na takav način pozicionirale kandidate na listama kako bi ovaj projekt dovele do kraja ovaj put - rekli su nam naši sugovornici. Srbi su na proteklim izborima legitimne predstavnike izabrali samo u jednoj županiji, i to u HBŽ-u. Hrvati imaju legitimne predstavnike u pet županija, u četiri ih nema nikako, dok su u ZDŽ-u izabrana tri legitimna predstavnika Hrvata, ali neće imati nikakav utjecaj na vlast u ovoj županiji, čak je upitno hoće li biti dio priče oko izbora izaslanika u Dom naroda. Promjenama Izbornog zakona omogućilo bi se da se izaslanici u Dom naroda FBiH biraju isključivo na bazi legitimiteta, a ne kao što je sada slučaj. U takvom scenariju, mijenjao bi se broj izaslanika koje bi kandidirale pojedine županije. Ipak, bošnjačke političke elite protive se ovakvim promjenama jer su svjesne kako bi s tim izgubile mogućnost apsolutne kontrole nad Federacijom BiH. Sve dok se to ne dogodi imat ćemo slučajeve da će Edim Fejzić i slični biti izaslanici u Klubu izaslanika Hrvata u Domu naroda FBiH. Hrvatski čelnici su i jučer poručili kako se ovakvim načinom rada samo još dublje potkopavaju temelji ove države.•

Ključne riječi

Komentara 2

CI
cinbenik
12:12 18.10.2018.

Boze dragi...Zamisli ti ,da legalni prestvanici i aposlutni pobjednici,lazni domoljubi HDzea,tek sada primjecuju,kakav su izborni zakon potpisali,i kakve mirovne sporazume....Najnelegalniji ,je usvari HDZe,poglavito 90ih,koji je nelegalno smijenija sve legalno birane Hrvate HDZea,i istalira sve iz Hercegovine,a onda poceja sa unistenjem Hrvata Bosne,a posebno Posavine.....Samounistili su sve experimenet,rastjerali Hrvate...i vidi cuda,poslije poraza na izborima od Komsica,tek primjecuju nepravlinosti izbornog zakona,kojega potpisase....Vjerovatno su bili uvjereni ,da Hrvati i dalje ziove u Posavini,Kaknju....Sarajevu, sada se uvjerevaju da ih ni tamo nema...Isparili Hrvati,pod HDze uspjesnoim vodjama od 90ih na ovamo...Triba napraviti lustraciju,od 90ih na ovamo,otvoriti sve arhive HZHB i HRHB ,traziti opoziov potpisnika mirovnih sporazuma,HDZe poHercegovacenja Hrvata,Jer Prlic,Boban i ostali,nisu bili birani i legalni od Hrvata BiH,nego Komsic,Kljuic,Boras.....

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?