ISTRAŽIVANJA

Spriječite hrkanje manjim unosom soli

04.09.2020.
u 19:32

Pretjerani unos soli predstavlja jedan od uzroka upornog i nepodnošljivog  hrkanja, kako za hrkača tako i za osobe u njegovoj neposrednoj blizini. Manje soljenje hrane bi moglo da pomogne smanjivanju hrkanja, ako se uzrok ne krije u nečemu drugom. Prema riječima stručnjaka, unijeta so dovodi do povećanja nivoa tečnosti u organizmu.

Kada osoba leži i spava, tečnost prelazi u predio vrata, dovodeći do sužavanja disajnih puteva i otežanog disanja, a samim tim i do pojave hrkanja, obrazlažu brazilski znanstvenici. Do ovog zaključka su došli u istraživanju u kojem je jedna grupa ispitanika svakodnevno pila diuretičke lijekove i poštovala režim ishrane sa smanjenim unosom soli, dok druga nije.

Ustanovili su i da se izuzetno opasna apnea u kojoj prestaje disanje javlja zbog dnevnog umora, hipertenzije, srčanih problema, ali i dužine vrata. Što je vrat duži, rizik za nastanak ovog neprijatnog stanja je veći, ističu brazilski stručnjaci, uz napomenu da treba obratiti pažnju i na gojaznost, alkoholizam, pušenje.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije