Unatoč očekivanjima, pad cijena hrane nije uslijedio

Spremnik goriva jeftiniji 50 KM, ali cijene svega ostalog rastu

kupovina
20.03.2023.
u 07:00

Poskupljenja su mjesecima opravdavana visokom cijenom goriva, no kad su cijene goriva počele padati, cijene robe ostale su iste ili su pak nastavile rasti

U odnosu na prošlogodišnji rekord, litra dizela trenutačno je u prosjeku jeftinija za 0,96, a benzina za 1 KM. To znači da vozači pun spremnik od 50 litara sada plaćaju 50 KM jeftinije nego prošlog ljeta, piše Večernji list BiH.

Nakon osjetnog pada cijena goriva, ispunjeni su uvjeti da se isto dogodi i s osnovnim prehrambenim namirnicama te ostalom robom koju svakodnevno kupujemo. Nažalost, to se nije dogodilo. Poskupljenja su mjesecima opravdavana visokom cijenom goriva, no kad su cijene goriva počele padati, cijene robe ostale su iste ili su pak nastavile rasti.

Novca tek za režije

Cijene osnovnih životnih potrepština u Bosni i Hercegovini konstantno rastu. Pojedine namirnice građani plaćaju više u odnosu na stanovnike Srbije i Hrvatske.

- Izišao bih iz vlastite kože da mogu - kazao je za N1 umirovljenik Mirsad Nukić pokazujući nekoliko jabuka koje je kupio. Njegova mirovina i vojna invalidnina zajedno iznose oko 650 KM, pa u 77. godini još uvijek ponekad radi kao moler. - Evo, režije su mi prošli mjesec bile 453 KM, a mirovina mi je tada bila, ta zadnja, 495 KM. Predzadnja mirovina, bila je veća od režija za 26 KM nego mirovina od 442 KM. Eto, to samo mađioničari mogu. Ali, eto, žena se snalazi, skuha za dva dana - kaže. Plaće i mirovine bh. građana tradicionalno su među najnižima u regiji. Ali u pogledu cijena namirnica BiH je u vodstvu. Među ostalim, brašno plaćamo skuplje od susjeda u Srbiji za 20 feninga. Ulje više za 10 odnosno za 25 feninga nego oni u Hrvatskoj. Šećer je jeftiniji u Srbiji za gotovo pola marke. Koliko će se izdvojiti za hranu, najveća je briga bh. građana. Unatrag godinu dana u BiH su poskupjele sve robe i usluge, a posebice su porasle cijene hrane, što građane najviše opterećuje i zabrinjava.

- Cijene sve govore. Kako netko tko radi za malu plaću ili tko prima malu mirovinu može redovito imati meso na jelovniku?! Teletina i junetina su za većinu ljudi uvijek bile skupe, ali su danas za mnoge samo pusti san. Uglavnom kupujemo pileća krilca i malo svinjetine s kostima, čisto da ručak zamiriše - kazala je za Srpskainfo kućanica iz Banje Luke. Po izbijanju rusko-ukrajinskoga sukoba došlo je do enormnog poskupljenja energenata i repromaterijala iz uvoza, što je uvjetovalo i drastičan rast cijena roba na našem tržištu. Tako su porasle i cijene mesa, koje je za mnoge i ranije bilo luksuz, a sada ga gotovo ne mogu kupiti više od nekoliko puta mjesečno, i to u manjim količinama. Voće i povrće kupuje se na komad.

Visoke cijene

Unatrag godinu dana najviše su poskupjeli teletina i junetina, u prosjeku za 30 posto. Kilogram telećeg buta u mesnicama stoji i do 31, a teleće plećke 27 KM. Juneći but je 20 KM, plećka i vrat 18, flam 16 KM. Kilogram svinjskog vrata bez kosti je 13 KM, buta 11,50, plećke 10,50 KM. Kilogram pilećeg filea je 14, a ćevapa 15,50 KM. U trgovinama se teleći but prodaje po 27, a teleća rebra po 14 KM. Kilogram junećeg buta stoji 21 KM, vrat bez kosti 18, a rebra 11,50 KM. Svinjski but prodaje se po 11,50, plećka 11,50, a krmenadla za 10 KM po kilogramu. Kilogram pilećeg filea je 12,50, a ćevapa 15 KM. •

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?