Natjecanja, plasmani, festivali, manifestacije...

Sportski uspjesi i kulturni događaji bili su svijetla točka godine koja je na isteku

29.12.2017.
u 08:10

Kada gledamo na bh. sport u 2017. godini, BiH se ne može pohvaliti vrhunskim uspjesima u momčadskim sportovima, poput nogometa, košarke, rukometa... Ipak, 2017. godinu obilježila su postignuća iz individualnih sportova, a posebice je to slučaj bio s tenisom. Marin Čilić i Damir Džumhur imali su odličnu sezonu. Čilić se potvrdio kao jedan od najboljih tenisača svijeta. Držao je Marin u 2017. godini i 5. mjesto na ATP ljestvici najboljih tenisača svijeta. Igrao je finale Wimbledona i Queen’s Cluba, bio je najbolji na turniru u Istanbulu. Samo je u 2017. godini, igrajući na turnirima, uprihodio više od 4 milijuna dolara. Damir Džumhur je podigao svoju igru na višu razinu. Tijekom sezone je pao i do 96. mjesta na ATP ljestvici, ali je tada uslijedio veliki uspon do 30. mjesta, njegova najboljeg plasmana u karijeri. Osvojio je turnire u Moskvi i St. Peterburgu, igrao je tenis kojim s pravom može računati na dodatni napredak. Na domaćoj sceni istaknuo se uspjeh HŠK Zrinjski koji je drugi put u nizu uspio osvojiti naslov prvaka u Premijer ligi. Pred posljednje kolo došlo je do neviđene mobilizacije navijača mostarskog kluba. Plemići su pred 20-ak tisuća gledatelja protiv Slobode potvrdili pobjedom novi naslov zbog kojeg Mostar tu noć nije spavao.

Najznačajniji i najrelevantniji kulturni, zabavni i općenito društveni događaj u Bosni i Hercegovini već desetljećima unatrag je Sarajevo Film Festival. Filmska krema, popraćena stotinama kamera reportera iz cijeloga svijeta, 23. je put prodefilirala crvenim tepihom, a među glavnim zvijezdama bili su istaknuti redatelj Oliver Stone i slavni britanski komičar John Cleese. Što se Hercegovine tiče, primat i dalje drži Mostarsko proljeće s više od 60 kulturnih programa, premda mu za vrat, po društvenom značaju i kvaliteti, pušu Mediteran Film Festival i West Herzegovina Fest.

Kultura BiH ove je godine imala čast predstaviti se na Venecijanskom bijenalu, i to preko djela banjolučkoga vizualnoga umjetnika Radenka Milaka. Broj od 70 tisuća posjetitelja govori o tome kako je paviljon BiH bio među najposjećenijim nacionalnim paviljonima na prostoru Venecije.

Međutim, to nije ni blizu posjećenosti koju je polučila izložba “Exodus” proslavljenoga slikara Safeta Zeca, postavljena također u Veneciji.

I poznatom mostarskom slikaru Marinu Topiću 2017. godina će ostati u pamćenju po najposjećenijoj izložbi u povijesti Galerije Aluminij, a upriličenoj u povodu 40. obljetnice njegova stvaranja. Usporedno s njom u Sarajevu je najposjećenija bila Berberova retrospektiva.

Za pohvalu je statistika koja pokazuje kako su se posjetitelji vratili u muzeje, a publika u kazališta. Narodno pozorište Sarajevo, Narodno pozorište Mostar i Hrvatsko narodno kazalište Mostar zabilježili su rekordan broj posjeta. Vjerujemo kako je slično bilo i u teatrima u ostatku BiH i RS-u.

U Brčkom sigurno jest. U ovoj godini, nažalost, zauvijek nas je napustila jedna od najvećih glumica s ovih prostora - Nada Đurevska. Iza nje su ostale uloge za pamćenje.

Banja Luka i Mostar istaknuli su kandidaturu za Europsku prijestolnicu kulture. Izgleda daleko i neostvarivo, ali neka se nešto radi i na području kulture. NAFF je ove godine dodijelio prvu nagradu “Dušan Vukotić”, a pripala je i ostat će u analima švicarskom filmu “Little Match Gir” Jeana Fernanda i Anne Baillod.•     

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?