Odžak - dani sjećanja

Spomen-park za stradale iz II. svjetskog rata i poraća u Mahali

22.05.2018.
u 10:20

Manifestacijom “Dani sjećanja” od 1996., u neprekinutom nizu od 22 godine, Općina Odžak se kroz razne sadržaje prisjeća velikog stradanja žitelja svojega kraja.

Velika tragedija

Križnim putem Smrekovac - Odića brdo započela je ta tradicionalna manifestacija koju potpisuju župe Doborskog dekanata i MZ Posavska Mahala te HKD Napredak Odžak. Generalni pokrovitelj manifestacije je Dragan Čović, hrvatski član državnog Predsjedništva i predsjednik HDZ-a BiH.

Župnik iz Potočana fra Anto Zrakić u svom je obraćanju podsjetio na veliku tragediju i stradanje koje je hrvatski narod odžačkog kraja pretrpio na koncu Drugog svjetskog rata. Pozvao je okupljene vjernike da se u svojim molitvama sjete svih stradalih. U križnom putu sudjelovao je veliki broj vjernika i župljana, uz ostale, fra Anto Tomas, gvardijan plehanskog samostana, kao i vlč. Jakov Filipović, dekan Doborskog dekanata. Manifestacija “Dani sjećanja” nastavlja se prigodnim sadržajima ovoga tjedna. U Centru za kulturu održat će se Večer sjećanja na žrtve posljednje bitke Drugog svjetskog rata u Europi. Gost predavač je profesor Stipo Pilić. U Posavskoj Mahali svečanost je otkrivanja i blagoslova spomen-parka, a nakon toga procesija i sveta misa na Nujića groblju koju će predvoditi vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić. “Dani sjećanja 2018.” završavaju u subotu 2. lipnja u Posavskoj Mahali međunarodnim odbojkaškim turnirom “Dani sjećanja 2018.”.

Dostojno sjećanje

- Spomen-parkom dostojno obilježavamo stradanje hrvatskoga puka podvučjačkoga kraja, kada je u nekoliko dana ubijena trećina Hrvata našeg kraja. Nujića groblje, nažalost, svjedoči o grobnim mjestima stradanja cijelih obitelji s djecom - ističu iz Organizacijskoga odbora za izgradnju spomen-parka. U znak dostojnog sjećanja na to stradanje u Posavskoj Mahali iznikao je spomenički kompleks.

Spomen-park za stradalnike Drugog svjetskog rata i poraća odžačkog i podvučjačkog kraja svečano se otkriva 25. svibnja.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije