PPN "Vitezovi"

Spomen na 33 poginula pripadnika Postrojbe za posebne namjene

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
14.09.2015.
u 06:15

Sv. misu je predslavio fra Mario Plavčić koji je nedavno u ovoj crkvi slavio mladu misu, inače sin jednog od zapovjednika

Dvadeset i treća godišnjica osnivanja Postrojbe za posebne namjene „Vitezovi" svečano je obilježena proteklog vikenda u Vitezu. U župnoj crkvi sv. Jurja u Vitezu slavljena je sveta misa zadušnica za sve poginule i umrle pripadnike ove postrojbe, a svetu misu je predvodio fra Mario Plavčić koji je nedavno u ovoj crkvi slavio svoju mladu misu, inače sin jednog od zapovjednika "Vitezova" Marinka Plavčića.

Nakon svete mise predstavnici postrojbe položili su cvijeće i zapalili svijeće uz spomen-poprsje svog ratnog zapovjednika, pukovnika Darka Kraljevića, poginulog 1995. godine u prometnoj nesreći, i uz spomen-poprsje Joze Plavčića Đokca, te na grobove poginulih pripadnika PPN „Vitezovi", pokopanih u grobljima diljem Lašvanske doline.

A od ukupno 154 pripadnika ove postrojbe koji su tijekom rata borbeno djelovali u Lašvanskoj dolini, na jajačkoj, stolačkoj i kupreškoj bojišnici, poginula su trideset i trojica, a čak više od 70 posto ih je ranjeno, jednom, dva ili više puta.

Postrojba za posebne namjene "Vitezovi" proizišla je iz prve hrvatske oružane formacije u središnjoj Bosni, HOS-a osnovane 26. studenoga 1991. godine, a službeno je utemeljena 10. rujna 1992. godine. Zamjenik zapovjednika PPN Vitezovi Darka Kraljevića bio je Dragan Vinac, umirovljeni brigadir HVO-a.

Uz brojne čestitke lokalnih dužnosnika i suboraca iz Domovinskoga rata, posebno im je draga čestitka koju im je poslao u ratu i u poraću istaknuti dužnosnik Hrvata središnje Bosne Busovljak Dario Kordić koji sada živi u Zagrebu.

Tijekom dana preživjeli članovi PPN-a „Vitezovi" položili su cvijeće i zapalili svijeće i uz spomen-obilježje poginulim braniteljima podignutom u viteškom naselju Zabilje gdje su u mjesnom Hrvatskom domu organizirali druženje i zajednički ručak.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?