Moguće velike promjene

Špago odbija sazvati sjednicu Skupštine HNŽ, SDA prelazi u oporbu?

17.04.2019.
u 11:00

Klub hrvatskih zastupnika još jednom će od predsjedatelja Šerifa Špage tražiti da sazove sjednicu Skupštine HNŽ-a na kojoj bi se raspravljalo o završetku procesa konstituiranja zakonodavne vlasti u ovoj županiji, piše Večernji list BiH. Već ranije hrvatski zastupnici tražili su da se na sjednici raspravlja o ovome pitanju, ali je Špago takve zahtjeve odbijao. Zastupnici iz reda hrvatskog naroda odlučili su još jednom uputiti zahtjev za sazivanje sjednice, a ako i ovog puta priča završi odbijenicom, moglo bi doći do ozbiljnih potresa na političkoj sceni u HNŽ-u.

Tko blokira

- Na površinu izbija istina o tome tko blokira proces uspostave vlasti u ovoj županiji. HDZ BiH još prije nekoliko mjeseci predložio je program rada po kojem bi buduća vlada trebala raditi, dogovorio koalicijski odnos s HDZ-om 1990., kako bi Vlada imala što širu potporu u Skupštini, a druga strana još ništa od toga nije učinila. Umjesto završetka ovih procesa, mi svakodnevno nailazimo na opstrukcije i nisu nam jasni razlozi zbog kojih bošnjačka strana odugovlači proces uspostave vlasti u HNŽ-u - rekli su nam hrvatski zastupnici s kojima smo razgovarali. Ponovili su kako SDP-u ovoga puta neće biti dopušteno da zauzima mjesta koja pripadaju strankama u vlasti, a službeno se nalazi u oporbi te kako je takva politika stvar prošlosti.

- Pitanje je samo zašto SDA podržava takvu politiku. Bošnjačke stranke već dugo vremena optužuju HDZ BiH za uskraćivanje prava predstavnicima srpskog naroda, a upravo se te stranke ne žele odreći prava biranja predstavnika srpskog naroda u HNŽ-u. Ako se blokade nastave, HDZ BiH možda će biti primoran tražiti nove partnere s kojima će sastavljati novu vlast - ističu naši sugovornici.

Treba napomenuti kako hrvatske stranke u Skupštini HNŽ-a imaju 16 zastupnika te kako su im potrebna još samo četiri glasa za formiranje nove županijske Vlade.

Ako SDA nastavi provoditi politiku kakva se može vidjeti posljednjih mjeseci, moglo bi se dogoditi da ta stranka u konačnici ostane u oporbi.

SDA se mora odrediti

- SDA se jasno treba odrediti o pitanju sudjelovanja i drugih bošnjačkih stranaka u vlasti, kao i o problemu gdje oporbene bošnjačke stranke dobivaju mjesta koja pripadaju strankama koje čine vlast. Hrvatska strana više neće tolerirati sjedenje na dvjema stolicama. Želimo da se jasno vidi razlika između onih koji su u vlasti i onih koji su oporbi te da stranke koje čine vlast preuzmu odgovornost i započnu s temeljitim promjenama pojedinih sektora u županiji koje bi nam trebale donijeti mnogo učinkovitiji i bolji sustav od ovoga koji sada imamo - zaključili su naši sugovornici.

Špagin odgovor na zahtjev hrvatskoga kluba očekuje se ovoga ili najdalje idućega tjedna. Tada bi trebalo biti poznato kojim putem će ići daljnji proces uspostave vlasti i ne treba se iznenaditi ako dođe do velikih promjena na političkoj sceni u HN županiji. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?