Vratili se na staro

Šopingholičari se vraćaju u trgovine, online prodaja u padu

25.06.2021.
u 07:00

Masovna online kupnja od pojave pandemije koronavirusa u svijetu doživjela je potpuni procvat. Ovaj novi trend kupnje iz udobnosti doma vrlo brzo prihvatili su i bh. građani, koji su preko pametnih uređaja naručivali apsolutno sve, od odjeće i obuće, tehnologije do namirnica, toalet-papira, pelena...

Jednostavno i brzo

No, koliko god kupnja ovakve vrste bila jednostavna i brza, bez nekog pretjeranog napora, bh. građanima ipak je brzo dosadila. Zaželjeli su se tradicionalnog načina šopingiranja. - Tijekom lockdowna prošle godine nismo imali mogućnost otići u trgovine i birati sebi odjeću ili obuću. Stigla je nova sezona i nama ženama u tom razdoblju uvijek nešto nedostaje. To nešto je za nas u tom trenutku “nužno” i jedini način da to što želimo i nabavimo bila je trgovina putem interneta. Međutim, otvaranjem trgovina ipak sam se vratila starom dobrom isprobavanju odjeće i obuće prije kupnje. Ipak mi je draže isprobati i uživo vidjeti to što kupujem, premda i sada tu i tamo ponešto naručim - kazala nam je jedna Mostarka koja se već prvom prilikom vratila dobrom starom hodanju po trgovinama. Da su se šopingholičari dobrim dijelom vratili starom načinu kupnje, pokazuju i podaci Uprave za neizravno oporezivanje. U prvih pet mjeseci prošle godine, stoji u podacima, bh. građani naručili su robu u težini od 13.610 kilograma, za što su morali izdvojiti 2,685.217 KM. - Od 1. siječnja do 31. svibnja 2020. godine u BiH je pristiglo 2368 pošiljki naručenih putem interneta - naveli su u UNO-u BiH za Nezavisne novine.

Prema njihovim podacima, ove godine u istom razdoblju putem online trgovine kupljena su 6662 kilograma proizvoda vrijednosti 1,232.117 KM. - U prvih pet mjeseci ove godine građani su naručili 595 pošiljki - kazali su u UNO-u BiH.

Oslobađanje

Kako je istaknuto, ove brojke ne predstavljaju ukupnu vrijednost svih internetskih narudžbi bh. građana jer se ne uzimaju u obzir pošiljke čija je vrijednost manja od 300 KM i za koje je izvršeno oslobađanje od plaćanja uvoznih nameta. - Također, ovo nisu podaci ni o narudžbama naših građana putem interneta ako se pošiljke već nalaze u BiH - istaknuli su u UNO BiH za Nezavisne. Najviše roba naručili su Sarjalije. Kako je prikazano u podacima, za 7452 kg robe građani Sarajeva lani su izdvojili 1,554.611 KM, a ove godine u Sarajevo je stigao 3731 kilogram proizvoda kupljenih putem interneta u vrijednosti od 644.952 KM. U Mostar su ove godine stigla 1592 paketa, što je za 2954 manje u odnosu na isto razdoblje prošle godine, dok su Banjolučani prošle godine virtualnim putem poručili 1611 paketa, a ove godine 1338. Mostarci su ove godine na online šoping utrošili 300.664 KM, a u istom razdoblju lani 847.878 KM. Kako navode, građani najčešće naručuju odjeću, obuću, ali i kozmetičke proizvode. Inače, pandemija koronavirusa dovela je do većeg zanimanja bh. građana za online kupnju. Zbog pandemije svi oni koji se bave online prodajom podigli su cijene robe, dok je korona dodatno smanjila kupovnu moć stanovnika BiH.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?