Dok čekamo da trešnjama malo padne cijena, tješimo se višnjama... A to uopće ne mora viti loše, ako znate dobre recepte. Jedan od najboljih po našem je mišljenju recept za sočni kolač od višanja s grizom, jako jednostavan i bez zahtjevnih sastojaka, a tako neodoljivo miriše na bakinu kuhinju, piše Slobodna Dalmacija. Još dok se bude pekao lansirat će vas u djetinjstvo!
Sočni kolač od griza s višnjama
Sastojci:
300 g brašna + 1 žlica
300 g višanja
200 g šećera
150 g griza
150 ml ulja
5 jaja
2 čašice jogurta
2 vanilin šećera
1 prašak za pecivo
prstohvat cimeta
Preljev:
4 žlice šećera
200 ml vode
Priprema:
Pomiješajte 300 g brašna, griz i prašak za pecivo.
Odvojite bjelanjke od žumanjaka pa ih istucite u snijeg. Žumanjke izmiksajte sa šećerom i vanilin šećerom. Dodajte im ulje i jogurt te prstohvat cimeta.
Žlicu po žlicu dodajte žumanjcima smjesu od brašna. Na kraju ručno, miješajući odozdo prema gore kako bi kolač ostao prozračan, umiješajte snijeg te tijesto izlijte u kalup premazan uljem i posut brašnom.
Višnje uvaljajte u preostalo brašno i rasporedite po kolaču. Pecite oko 45 minuta u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva.
Dok se kolač peče, skuhajte sirup od šećera i vode pa ga pustite da se ohladi. Čim je kolač gotov, zalijte ga sirupom i pustite da se ohladi prije rezanja.