Nakon sastanka u Banjoj Luci donesena odluka glede lokalnih izbora

SNSD i partneri ipak izlaze na izbore, Dodik poručio kako to nije priznanje Schmidtovih odluka

Milorad Dodik
Fena
22.05.2024.
u 12:00

Stranke vladajuće koalicije u Republici Srpskoj, ako je suditi prema porukama iznesenima jučer nakon sastanka u Banjoj Luci, ipak će izaći na ovogodišnje lokalne izbore koji su, podsjećamo, raspisani uz nametnute izmjene izbornog zakonodavstva Bosne i Hercegovine, a koje je nedavno donio visoki predstavnik Christian Schmidt. No, ističu i kako takva odluka ni na koji način ne znači priznavanje Schmidta, odnosno njegovih odluka. Lider SNSD-a Milorad Dodik rekao je da se vladajuća koalicija u Republici Srpskoj usuglasila da sugerira svim strankama u koaliciji da donesu pojedinačne odluke i izađu na izbore.

O izbornom zakonodavstvu

- To je odluka koja je pod moranje zato što je scenarij za koji znamo, a to je da su se međunarodni faktor i oporba dogovorili da će održati izbore pod bilo koju cijenu i nastojati provesti rezultate. To moramo spriječiti, a to ćemo uraditi našim izlaskom na izbore - kazao je Dodik, prenosi RTRS, te je dodao kako to nije priznavanje bilo kakve odluke Schmidta.

- Idemo dalje s usvajanjem Izbornog zakona RS-a - rekao je Dodik. Lider SNSD-a tom je prilikom naglasio da ne žele dopustiti oporbi "rasturiti Republiku Srpsku". - Nećemo dopustiti da se skrnavi Republika Srpska - rekao je Dodik.

Tu priliku iskoristio je i kako bi se osvrnuo na poteze oporbe u entitetu, naglasivši kako su oporbene stranke svojim nepojavljivanjem na sastanku predstavnika stranaka koje imaju sjedište u RS-u zapravo poručile kako je njihov stav da žele izaći na izbore. Njima je uputio poruku, a čija je bit kako će vladajuća koalicija dobiti izbore. - Pozivam javnost da se otkloni od oporbe i da joj ne da povjerenje - rekao je Dodik.

Nakon sjednice koalicije održana je i sjednica Predsjedništva SNSD-a, a nakon koje su javnosti dodatno objašnjeni razlozi donošenja odluke. Glasnogovornik SNSD-a Radovan Kovačević, potvrdivši kako ova stranka izlazi na izbore u listopadu, podsjetio je kako je SNSD bio spreman zajedno sa svim stranaka odbiti izaći na izbore koje je raspisao SIP po izbornim pravilima koje je nametnuo Schmidt. S obzirom na to da nije bilo stranaka s kojima bismo mogli razgovarati, nismo mogli dopustiti da na vlast dođu oni kojima nisu u interesu zaštita i interes Republike Srpske - objasnio je, dodavši kako je odluka bila teška. U svojem obraćanju medijima također je uputio na činjenicu da je SNSD od starta pozivao na zajednički sastanak svih stranaka iz RS-a i definiranje jedinstvenog stava, no stranke oporbe to su odbile.

Pilot-projekt

Ovogodišnji lokalni izbori, koji su, podsjećamo, zakazani za nedjelju, 6. listopada, bit će specifični uslijed činjenice da bi se trebali održati u skladu s nametnutim izmjenama visokog predstavnika Christiana Schmidta, a koje pretpostavljaju uvođenje novih tehnologija na jednom broju biračkih mjesta, ali i izmjenama kada govorimo o izboru predsjednika lokalnih biračkih odbora, koje bi ove godine trebalo birati Središnje izborno povjerenstvo. Iz SIP-a su već prije potvrdili i kako će se nove tehnologije provesti u deset gradova (po pet iz svakog entiteta), odnosno na 165 biračkih mjesta u 10 osnovnih izbornih jedinica. Stari Grad Sarajevo, Tešanj, Doboj, Bijeljina, Trebinje, Gradiška, Goražde, Ljubuški, Sanski Most i Zvornik bit će, u skladu s ovom odlukom, lokalne zajednice u kojima će se provesti pilot-projekt, odnosno tri njegova segmenta. Prvi se odnosi na autentifikaciju birača i transmisiju rezultata - provjeru identiteta birača pomoću biometrijskih podataka i online prijenos rezultata izbora. Drugi projekt donosi optičke skenere i automatsko prebrojavanje glasačkih listića - korištenje tehnologije za brzo i precizno brojenje glasova, dok se treći odnosi na biometrijsku identifikaciju i autentifikaciju birača, što je, kako je navedeno, dodatna sigurnosna mjera koja uključuje biometrijske podatke birača. Izbori se održavaju, podsjećamo, za 58 općinskih vijeća u Federaciji Bosne i Hercegovine, 53 skupštine općina u Republici Srpskoj, 111 načelnika općina u BiH, 21 gradsko vijeće u FBiH, 10 skupština gradova u RS-u, 31 gradonačelnika u BiH i Skupštinu Distrikta Brčko BiH.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije