Nazire se izgled buduće entitetske vlasti

SNSD i partneri imaju 60% pozicija i kreću u ustroj nove Vlade, Trivić traži ponavljanje

05.10.2022.
u 13:09

Osvajanje pozicije predsjednika Republike Srpske, kao i gotovo trećine mandata u novom sazivu Narodne skupštine RS-a i više su nego dovoljni razlozi za zadovoljstvo SNSD-a koji će i u iduće četiri godine biti neprikosnoven u ovom entitetu, a za formiranje nove većine u Skupštini, pa tako i nove Vlade, bit će mu potrebno savezništvo s drugim strankama, piše Večernji list BiH.

Mandati

Na osnovi preliminarnih rezultata izbora dostupnih tijekom jučerašnjeg dana, SNSD bi u novom sazivu Narodne skupštine trebao imati najmanje 29 mandata, što ga čini uvjerljivo najsnažnijom političkom opcijom u ovom entitetu. Na drugom se mjestu s vjerojatnih 13 mandata nalazi SDS koji je u kampanju za NS RS-a išao odvojeno iako je podržavao zajedničku kandidatkinju za mjesto predsjednika RS-a Jelenu Trivić, kadar PDP-a.

Treće mjesto po broju osvojenih mandata pripalo je PDP-u koji, prema preliminarnim rezultatima općih izbora, dobiva osam skupštinskih mjesta. Preostali dio Skupštine čini prilično šaroliko političko društvo. Pet mandata, prema preliminarnim rezultatima, trebala bi dobiti koalicija Socijalističke partije, NDP-a i SNP-a, a isti broj mandata očekuje i Demokratski savez - Demos. Ujedinjena Srpska također bi mogla dobiti pet skupštinskih mandata, a slijedi stranka Za pravdu i red - lista Nebojše Vukanovića koja bi mogla osvojiti četiri mandata u novom sazivu Skupštine.

Demokratski narodni savez (DNS), kao i Pokret za državu, također bi, pokazuju izračuni, mogli dobiti po četiri mandata. Na kraju, po tri mandata trebali bi dobiti Narodna partija Srpske - Darko Banjac - PUS - Prva SDS, kao i SPS - Socijalistička partija Srpske - Goran Selak. Kada je riječ o budućim političkim procesima u ovome entitetu, čelni ljudi SNSD-a, stranke koja će voditi proces ustroja nove entitetske Vlade, već su najavili korake u smjeru realiziranja postupka izbora izvršne vlasti.

Najavljeni koraci

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik najavio je tako i kako će se u RS-u vrlo brzo formirati nova Vlada, objasnivši i kako s koalicijskim partnerima imaju više od 60 posto glasova. - Razumijem vrijeme koje dolazi i potrebno je da se okupimo svi - istaknuo je Dodik. Dodao je pritom kako nije slabost SNSD-a ako želi jedinstvo, kako to oporba tumači, jer, evo, sada su, kako kaže, pobjednici.

U kontekstu drugog dijela izvršne vlasti u ovom entitetu, na osnovi podataka od jučer Milorad Dodik osvojio je poziciju predsjednika Republike Srpske s 277.703 glasova ili 48,28 posto. Potpredsjednik RS-a uime hrvatskog naroda trebao bi već sada, a poglavito nakon prebrojavanja listića koji stižu poštom, biti kandidat HDZ-a BiH i stranaka Hrvatskog narodnog sabora Davor Pranjić, dok je na dužnost potpredsjednika RS-a uime bošnjačkog naroda izabran Senad Bratić iz Pokreta Država s osvojena 9953 glasa ili 1,73 posto.

Istodobno, iz PDP-a su i jučer ponovili stav oko izbornih rezultata, pa je tako Jelena Trivić, kandidatkinja PDP-a za mjesto predsjednika RS-a, poručila kako neće priznati izborne rezultate za razinu predsjednika RS-a, najavivši kako će inzistirati da se izbori ponove.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?