Na olimpijskoj ljepotici u Sarajevu

Sniježno vjenčanje: Selma klasičnu vjenčanicu zamjenila skijaškom opremom

30.03.2021.
u 13:49

Prije nego što je zaprosio, Alen je znao da će se vjenčati na čarobnom mjestu, na olimpijskoj spust stazi, gdje svaki dan svoju ljubav prema planinama i skijanju prenosi dalje. Njegov životni san jeste upravo taj, prenijeti ovu ljubav na nove generacije koje dolaze.
„Moja ljubav prema skijanju raste svakog dana zahvaljujući Alenu i stoga sam odmah pristala zamijeniti klasičnu vjenčanicu sa skijaškom opremom,“ izjavila je Selma.


Ceremonija vjenčanja održana je na 1877 metara nadmorske visine, ispod vedrog neba i sa panoramskim pogledom na planine Treskavicu, Jahorinu, Romaniju, Trebević, Bukovik, Brusnicu i druge.


Svoje skijaško vjenčanje iz snova počeli su planirati nakon što su se zaručili, u siječnju 2020. godine, ne sluteći da će vjenčanje biti pod maskama, u vrijeme pandemije i bez mogućnosti da na svoj najvažniji dan pozovu obitelj i prijatelje.

 
Bez obzira na sve izazove ipak su uspjeli najbitniji dan u svojim životima provesti upravo tamo gdje se najbolje osjećaju. U tome im je pomogao KJP ZOI '84 bez čije podrške ceremonija ne bi bila moguća, dizajnerica Ena Dujmović koja je za Selmu i Alena kreirala savršene Plusminus kreacije prilagođene za skijaško vjenčanje i Comprex d.o.o koji sa brendom Atomic oduvijek podržava njihove zanimljive priče.

 
Pored toga što je licencirani ski instruktor, Alen je već nekoliko godina volonterski angažovan na promociji Ski Centra Bjelašnica – Igman gdje je 2017. godine oformio Ski Info, servis koji je pomagao svim posjetiteljima planine dajući informacije o stanju na stazama, vremenskim prilikama, olimpijskim tekovinama, te oko sebe okupio mlade skijašice i skijaše koji su svakodnevno uklanjali kamenje sa staze i na druge načine pomagali posjetiteljima.

 
Upravo na ovom mjestu gdje su se vjenčali Alen je proveo preko 2000 volonterskih sati s ciljem da na najbolji mogući način promoviše olimpijsku ljepoticu i pomogne u unaprijeđenju skijališta koje je ne tako davno ugostilo najveće skijaše svijeta. Nakon toga osniva udruženje Ambasadori olimpijskih planina čiji je osnovni cilj upravo raditi na unaprjeđenju i promociji prvenstveno Ski Centra Bjelašnica – Igman a zatim svih ostalih planina u BiH. Sačuvati, unaprijediti i prenijeti sve ono što su nama ostavili naši prethodnici, velikani koji su doveli Zimske Olimpijske Igre u Sarajevo.

 
Tokom 2020. godine udruženje je implementiralo projekat označavanja južne staze na Bjelašnici što je prepoznato i van granica naše zemlje. Projekat je bio i edukacijskog karaktera u što su uvršteni dani istraživanja o endemskim vrstama flore i faune na Bjelašnici, kontrastima alpske i mediteranske klime, historijskoj baštini te olimpijskim tekovinama. Udruženje kao sekundarni cilj ovog projekta ima u planu uređenje najduže plave staze za djecu po uzoru na skijalište Les 2 Alpes.

 
Alen i Selma nastavljaju svaki tren provoditi na planinama, proučavati ih, učiti o njima i prenositi svoje znanje te pozivaju sve drage ljude da zamijene nizinsku naoblaku punu negativnih čestica sa čistim i svježim planinskim zrakom, prelijepim prizorima, savršenim zalascima sunca i aktivnim načinom života.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije