Ekonomska kriza

Snažniji oporavak BiH od 2022. godine

ekonomija
14.11.2020.
u 10:25

Guverner Centralne banke BiH (CBBiH) Senad Softić u intervjuu za „Dnevni avaz“, između ostalog, kazao je kako je sigurno da će novi aranžman s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) podrazumijevati i strukturalne reforme u BiH.

- Pandemija uzrokovana koronavirusom dovela je do pada ekonomija širom svijeta, pa BiH nije i ne može biti izuzetak. Već dulje vremena govorimo da će usred pandemije doći do pada BDP-a, MMF je revidirao procjenu BDP-a za BiH na niže, i sad imamo procjenu o padu BDP-a za 6,5 posto, što je ozbiljan pad i svakako da će ostaviti posljedice po cijelo društvo. Projekcije CBBiH su nešto manje negativne od projekcija MMF-a. Prvi krug srednjoročnih projekcija u 2020. godini, rađen u proljeće, na osnovu podataka sa kraja godine i prvih informacija o efektima pandemije i zaključavanja ekonomije, sugerirao je da možemo očekivati pad realnog BDP-a u 2020. godini od 5%, te snažniji oporavak već od 2021. godine. Očekivalo se da će ekonomska aktivnost nadmašiti nivo iz 2019. godine tek u 2022. godini. Trenutno privodimo kraju drugi krug srednjoročnih projekcija u CBBiH, rađen na osnovu podataka s kraja prvog polugodišta 2020. godine i trenutno raspoloživih informacija. Rezultate očekujemo naredne sedmice, ali već postoje naznake da bi pad ekonomske aktivnosti u 2020. godini mogao biti neznatno blaži nego se inicijalno procijenilo, jer se ekonomska aktivnost počela oporavljati u trećem kvartalu. Zbog sve izvjesnijeg snažnog negativnog efekta drugog vala pandemije u BiH i regiji, očekujemo da će se inicijalne projekcije snažnijeg oporavka u 2021. godini pomjeriti na 2022. godinu. U skladu s ovakvim projekcijama ekonomske aktivnosti, očekujemo zanemarive inflatorne pritiske u 2020. godini, i njihovo blago jačanje u 2021. i 2022. godini.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?