potpisan ugovor

Smiljari od danas zaštićeni, hercegovačka eterična ulja od smilja tražena u EU, Americi, Aziji

sd
06.04.2017.
u 15:00

U okviru Mostarskog sajma Gospodarstva Gospodarska komora FBiH potpisala je Opći ugovor o partnerstvu komore, članova Grupacije proizvidjača i preradjivača smilja i Federalnog Agromediteranskog zavoda Mostar, javlja Hrvatski Medijski Servis. 

Potpisivanjem ovog ugovora Gospodarska komora Federacije BiH obvezala se da će raditi na zaštiti kvaliteta proizvoda od smilja što je osnovna pretpostavka za brendiranje hercegovačkog eteričnog ulja od smilja, kazali su iz Gospodarske komore Federacije. Također, kazali su, raditi će se i na sinergijii izmedju destilerija i poljoprivrednih proizvodjača, a sve radi unapređenja poljoprivredne proizvodnje, kvaliteta i zaštite cijena.

Dr. Marko Šantić, predsjednik Gospodarske komore FBiH, kazao je:

“Mi smo ponudili Komoru kao platformu za rad, jer znate u svim europskim državama i državama EU čast je i prestiž biti članica Komore. I to je za tu grupaciju jako velika prednost i benefit.”

Nama je cilj, istaknuo je Šantić, brendirati hercegovačko smilje koje bi postalo prepoznatljivo diljem svijeta.

Potpisivanje ovog ugovora smiljarima će biti od velike koristi jer će im olakšati istraživanje tržišta, ali ih isto tako uputiti na to kako da usklade svoj nastup kada je riječ o prodaji na domaćem i stranom tržištu.

“Po našim dostupnim podacima mi trenutno imamo 30 do 35 miljuna nasada smilja. Ali je tendencija da je ta proizvidnja u porastu. Ogromne količine poljoprivrednog zemljita su obrađene. Naravno, moramo raditi na zaštiti kvalitete, na plasmanu finalnih proizvoda, moramo se ustrojiti po pitanju destilerijskih kapaciteta kako bi ta proizvodnja i prerada tekla nesmetano,” kazao je Dinko Dujmović, predsjednik Grupacije proizvođača i prerađivača smilja.

On je kazao i kako je trenutno za smiljare iz BiH najzanimljivje tržište Amerika, a zatim i zemlje Europske unije. Također, za proizvode od smilja iz BiH počinju biti zainteresirani i iz zemalja Azije.

Jedna od veoma bitnih stavki ovog ugovora je i zaštita proizvodjača i prerađivača smilja, ali i briga o tome da se smilje i proizvodi od smilja na tržištu širom svijeta prodaju po cijeni odgovarajućoj i za naše proizvodjače, ali i za kupce.

Vlado Marušić, smiljar iz Širokog Brijega kazao je kako je potpisvanje ovakvog ugovora od koristi svakome. Grupacija je formirana s tendencijom da se zaštite proizvodjači smilja i tržite smilja. On smatra da  se smilje iz Hercegovine mora zaštititi jer je to brend koji će uskoro biti poznat u cijelom svijetu.

Potpisivanjem ovog ugovora nekorektni proizvođači, odnosno oni koji se koriste nezdozvoljenim kemijskim sredstvima, biti će spriječeni da utiču na tržite.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?