može i štetiti

Smijete li četkati kosu dok je mokra?

ilustracija
24.07.2021.
u 12:00

Za one s ravnom kosom, četkanje mokre kose koja je u tom stadiju najosjetljivija može prouzrokovati pucanje i oštećenje

Nema boljeg osjećaja od onog kad vam je kosa svilenkasta i čista te kad vam četka neometano prolazi kroz kosu.

Iako se nekad oštećena kosa povezivala s tretiranjem vrućim proizvodima ili s previše kemikalija, istina je zapravo u tome da ju možete oštetiti već i neopreznim četkanjem. Postoje podijeljena mišljenja o tome kako bi trebalo četkati kosu, kakve četke koristiti, koje proizvode koristiti i koliko često ju četkati, no sve ovisi o vašem tipu i teksturi kose, piše ljepotaizdravlje.hr

No nekako je pitanje koje se najčešće postavlja – smijemo li četkati kosu dok je mokra?

Kosa zahtijeva individualan pristup, pa je najbolje prije svega zaključiti kakav tip i stanje kose imate, prije nego što krenete poduzimati daljnje korake. Češljanje je tu da poboljša zdravlje vaše kose raščešljavanjem kako ne bi dodatno pucala, a za mnoge je logičan korak da će nakon tuširanja posegnuti za četkom i napraviti svoje, no u nekim je slučajevima, posebno ako se radi preagresivno, četkanje mokre kose još štetnije nego da je uopće ne dirate.

Naime, za one s ravnom kosom, četkanje mokre kose koja je u tom stadiju najosjetljivija može prouzrokovati pucanje i oštećenje. Kosa je u najčvršćem stanju onda kad je suha, pa bi je tada trebalo i češljati.

Za one s kovrčavom ili valovitom kosom vrijedi obrnuto pravilo. Kovrčavu kosu kad se osuši gotovo je nemoguće raščešljati te joj vlažnost pomaže sačuvati vlas. Kosa koja je elastična treba više hidratacije, pa čak i sprej za raščešljavanje, te obavezan regenerator kako bi se mogla raščešljati.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?