Razgovor s Dubravkom Andrić

Smatram da je krajnje vrijeme da institucije djeluju u zaštiti djece

10.11.2017.
u 18:00

Za vrijeme toplijih dana, na proljeće i ljeto, u Mostaru je u velikoj mjeri izražen problem prosjačenja, te se na ulici vrlo često mogu vidjeti maloljetnici i djeca koja prose. No, iako su nastupili hladniji dani, taj problem je i dalje prisutan.

Sada je situacija i ozbiljnija, djeca su primorana stajati na vjetru i kiši kako bi prikupili određenu svotu novca koju “moraju” donijeti kući. Ako krova nad glavom uopće i imaju. Humanitarna organizacija (HO) “Altruist” iz Mostara humanitarno djeluje i pomaže one kojima je pomoć najpotrebnija, socijalno ugroženim kategorijama, onima koji su zanemareni, koji su izloženi raznim vidovima diskriminacije... Razgovarali smo s Dubravkom Andrić, ravnateljicom HO “Altruist” iz Mostara.

HO “Altruist” godinama pomaže osobama koje su u potrebi, s posebnim naglaskom na djecu i to u vezi s edukacijom, socijalizacijom i sl. Pretpostavljam da je i sada tako...

- Jest, tako je i danas. HO “Altruist”, kao organizacija koja je na osnovi dotadašnjeg rada prepoznata kao uspješan i pouzdan partner u radu s mladima i marginaliziranim skupinama, predložena je od Centra za socijalni rad Mostar kao partner u projektu Dnevnog centra za djecu ulice. Nakon obavljenog niza razgovora, konzultacija i priprema, uz suglasnost Grada Mostara u studenom 2011. počeo je s radom Dnevni centar za djecu koja žive i/ili rade na ulici i djecu u riziku, uz financijsku podršku “Save the Children”. Dnevni centar je i danas aktivan.

Koje su aktivnosti kojima se trenutačno bavite?

- Uspostavom Dnevnog centra počela se voditi i evidencija o djeci i njihovim obiteljima kroz posjete Dnevnom centru i kroz terenski rad, tako da danas imamo evidencije osoba, posebno djece koja se nalaze u prosjačenju. Ti podaci su dostupni Centru za socijalni rad Mostar i policiji. Ukupan broj korisnika (djece i roditelja/skrbnika) u razdoblju od studenoga 2011. do 31. lipnja 2017. godine je 1286. Broj posjeta djece i roditelja/skrbnika Dnevnom centru je 13.890. Ukupno je pruženo 45.784 usluga. U usluge se ubrajaju: obroci, održavanje higijene, edukativne usluge, usluge opismenjivanja, instruktivne nastave, kreativno-rekreativne usluge, savjetodavne usluge, pružanje materijalne pomoći, terenski rad. Dodjelom jednosobnog stana od Grada Mostara u Bafo naselju uspostavljena je terenska učionica/igraonica za djecu iz ovog naselja. Angažirano je dvoje mladih iz naselja koji kao studenti stipendisti, uz stručno osoblje Altruista, učiteljicu, socijalnu radnicu i psihologa, rade s djecom. Svakodnevno se s oko 18 djece radi instruktivna nastava za školsku djecu i edukativne igraonice za djecu predškolske dobi. U Dnevnom centru boravi do 20 romske djece, kojoj se pružaju usluge higijene, obroka, opismenjivanja i do desetero djece neromske nacionalnosti kojima se pruža pomoć u učenju i instruktivna nastava.

Dolazi zima i hladni dani, nije mali broj maloljetnih osoba koje prose po gradu. Radi li se dovoljno po pitanju njihove zaštite od izrabljivanja?

- Na osnovi izvješća s terena Policijskoj upravi Mostar i Centru za socijalni rad dostavljaju se izvješća s terena u kojima se navode podaci vezani uz djecu i roditelje/skrbnike koji se nalaze na ulicama Mostara u prosjačenju. Za neke se godinama navode mjesta prosjačenja, imena djece, skrbnici/roditelji, tražeći da se riješi problem i poduzmu mjere kojima bi se djeca zaštitila, ali do danas ne vidimo da se nešto poduzelo, jer se i dalje nalaze na istim mjestima, s djecom koja su izložena svim vremenskim nepogodama. Riječ je o djeci koja ne pohađaju školu, iako su roditelji u obvezi, po Zakonu o obrazovanju, upisati djecu u školu. Smatram da je krajnje vrijeme da institucije pokrenu postupke i djeluju u zaštiti djece.

Je li broj maloljetnih osoba koje žive u siromaštvu u porastu ili se smanjuje?

- S obzirom na ekonomsku i socijalnu situaciju u zemlji, realno je očekivati da je broj maloljetnih osoba koje žive u siromaštvu povećan, a bez općeg napretka, zaposlenja roditelja, redovitih plaća, taj broj će biti i veći.

Dolaze li potražiti pomoć u HO “Altruist” i što mogu očekivati?

- Uz usluge koje pružamo, a koje su već poznate, smatramo da je važno naglasiti da se u Dnevnom centru za djecu može organizirati besplatna instruktivna nastava i pomoć u učenju, posebno za djecu kojoj roditelji ne mogu platiti te usluge.

Roditelji se mogu javiti na naš broj (036 580 227) ili doći u prostorije HO “Altruist” u Ulici Vokića i Lorkovića na broju 89.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije