Usklađivanje zakona

Smanjuju se plaće u javnoj upravi jer se sada izdvaja 1,6 milijardi KM za birokraciju

18.09.2016.
u 07:00

Prosječna plaća zaposlenih u poljoprivredi iznosi 790 maraka, a rudarstvu 930 maraka, dok je najlošije stanje u prerađivačkoj industriji - prosjek je tek 572 marke, što je više nego dvostruko manje od iznosa plaće zaposlenih u državnoj upravi.

Svi bi radili za “državu”

Plaće u javnoj upravi i obrani iznose u prosjeku 1213 maraka, što je apsolutno neodrživo s obzirom na činjenicu da se proračun iz kojega se isplaćuju plaće puni od proizvodnih djelatnosti, a u kojima zaposlenici imaju niže plaće. Zbog toga su se kroz Reformsku agendu pokrenule izmjene niza zakonskih propisa i usklađivanje drugih dokumenata kojima se u javnome sektoru utvrđuje visina plaća. U suštini, cilj je, kao i u zemljama Zapada, osigurati da javni sektor bude pošteno i na jednak način tretiran kao i privatni poduzetnici, a ne da bude povlaštena kasta s plaćama, pozicijom, zaštitom prava.

Cijeli tekst čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH...

Ključne riječi

Komentara 1

NO
novabila
12:32 18.09.2016.

Ovo je potpuno neistinita informacija jer 80 % pripadnika OS BiH ima ispod prosječnu plaću a to je ispod 830 KM,zato ne lažite ljudima nego prvo provjerite.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?