Dijagnostička radiologija napreduje u Hercegovini

Smanjiti rizik od ionizirajućeg zračenja krajnji je cilj fizičara iz SKB-a Mostar

21.06.2018.
u 10:00

Sveučilišna klinička bolnica Mostar u sklopu projekta jačanja infrastrukture za zaštitu od zračenja pacijenata organizira tečaj o optimalizaciji doza u dijagnostičkoj radiologiji koji će se održati od 20. do 22. lipnja od 9 do 17 sati na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru, piše Večernji list BiH. Svečanost otvorenja spomenutog tečaja bit će upriličena danas na Fakultetu zdravstvenih studija. Uvaženi predavači dolaze iz Engleske, Škotske, Slovenije, SAD-a…

Edukacija timova

Cilj tečaja jest edukacija timova čiji bi zadatak bio ujednačavanje pacijentovih doza u dijagnostičkoj radiologiji svojih institucija s nacionalnim referentnim razinama, čime se ostvaruje bolja zaštita pacijenta i usklađuje rad zdravstvenih institucija sa zakonskom regulativom. Centar za medicinsku fiziku i zaštitu od zračenja Sveučilišne kliničke bolnice Mostar tijekom 2016. i 2017. godine sudjelovao je u projektu Međunarodne agencije za atomsku energiju “Utvrđivanje nacionalnih referentnih razina u dijagnostičkoj radiologiji”. Cilj projekta bio je steći uvid u tehničko stanje izvora ionizirajućega zračenja u medicini, odnosno odrediti kolike doze zračenja primaju pacijenti za vrijeme pojedinačnih dijagnostičkih pretraga.

23.000 prikupljenih doza

- U listopadu 2017. imali smo završnu radionicu u sklopu navedenoga projekta, gdje smo prezentirali učinjeno. Moram reći da se naš centar, odnosno bolnica, pokazao kao uistinu najozbiljniji akter ovoga projekta, gdje smo prezentirali nešto više od 23.000 prikupljenih pacijentnih doza - s ponosom je rekao Stipe Galić, voditelj Centra za medicinsku fiziku i zaštitu od zračenja SKB-a Mostar, istaknuvši kako su na kraju, analizirajući dobivene rezultate, dobili i neke referentne razine doza koje pacijenti primaju prema pojedinoj pretrazi koje su u europskim okvirima, ali za sada bliže gornjim nego donjim granicama. Državna regulatorna agencija za radijacijsku i nuklearnu sigurnost BiH sljedeće će godine objaviti podatke ovoga projekta, ne u smislu preporuke nego kao podzakonski akt. Tu zakonom propisanu normu doza zračenja, prema pretrazi, nema izmjerenu ni jedna zemlja u našoj regiji, pa čak ni neke od europskih sila, poput Španjolske. - Kada je Međunarodna agencija za atomsku energiju sa sjedištem u Beču vidjela rezultate našega projekta, toliko su bili zadovoljni da su nam odobrili za sljedeće dvije godine projekt u vrijednosti od 240.000 €.

Naš cilj jest da referentne razine doza koje smo uspostavili sada i smanjimo, što je složen i dugotrajan proces u kojem trebaju sudjelovati fizičari, inženjeri radiologije i liječnici radiolozi. Konačni cilj, kada je u pitanju ionizirajuće zračenje u odnosu na pacijenta, leži u nalaženju prave ravnoteže između dobre dijagnostičke informacije i opasnosti koju za pacijenta predstavlja, primjerice, dijagnostička pretraga CT-om. Opasnost jest mala, ali nije zanemariva - ističu fizičari iz SKB-a Mostar.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?