ZAHTJEVI GRAĐANA

Smanjenje dužnosničkih plaća, oduzimanje nelegalno stečene imovine, sud za profitere

Sarajevo
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
16.02.2014.
u 10:23

Građani, odnosno njihovi predstavnici, shvatili su kako okosnica u ispunjavanju njihovih zahtjeva mora biti fokusirana više na socijalne, nego na političke probleme

Nakon početnog lutanja, inzistiranja na nerealnim zahtjevima, od kojih je jedan bio i žurno ukidanje Daytonskog mirovnog sporazuma, plenumi građana od Tuzle, Zenice, Sarajeva, Mostara, Bihaća, uspjeli su ovih dana artikulirati svoje zahtjeve s kojima će početkom tjedna uz daljnje organiziranje mirnih prosvjeda izaći pred institucije vlasti. Iako u nekim zahtjevima ima još malo političkog lutanja, sudeći po zajedničkom zahtjevu koji se da iščitati iz do sada prezentiranih zaključaka plenuma građana, traži se ukidanje dosadašnjih, velikih povlastica i smanjenje plaća političkim dužnosnicima, revizija privatizacije, utvrđivanje podrijetla imovine, usvajanje zakona o oduzimanju nezakonito stečene imovine u Federaciji BiH, Građani, odnosno njihovi predstavnici, shvatili su kako okosnica u ispunjavanju njihovih zahtjeva mora biti fokusirana više na socijalne, nego na političke probleme.

Prosvjedi se nastavljaju

Tako su uspjeli i ukinuti odluku u kojoj dužnosnici nakon godinu dana od odlaska s vlasti imaju pravo na novčanu naknadu. Plenum građana u Mostaru zahtijeva izmjene Izbornog zakona, donošenje novog statuta Grada Mostara i raspisivanje lokalnih izbora, zatim ukidanje paušala i beneficija političara i usklađivanje njihovih plaća s prosječnim radničkim plaćama, formiranje odbora za normalizaciju stanja u Mostaru, donošenje zakona o socijalnoj zaštiti, zaštiti civilnih žrtava rata i obitelji s djecom na razini Hercegovačko-neretvanske županije, i ukidanje zastare za kaznena djela ratnog profiterstva i poslijeratne privatizacije. I jučer se najviše prosvjednika okupilo u Sarajevu. Okupljanje u podne počelo je ispred zgrade Predsjedništva BiH. Kolona se potom premjestila na križanje kod Alipašine džamije gdje su blokirali promet. Prosvjednici su nosili oko ruku žute vrpce, poručujući kako ih nose jer svi žele biti jednaki i žele promjene da svima bude bolje i da svima izađe sunce. Mnogi od njih na prosvjede su došli s djecom. Povodom prosvjeda u Federaciji BiH oglasio predsjednik Narodnog demokratskog pokreta /NDP/ Dragan Čavić koji je ocijenio da su prosvjedi u FBiH postali predmet političke manipulacije građana u tom entitetu. Čavić je rekao da su prosvjedi u FBiH rezultat potpunog nezadovoljstva, ekonomskom i socijalnom situacijom i da u početku nisu imali političku organiziranost. “Ono što se dogodilo kasnije s paljenjem institucija u FBiH je politička manipulacija građana u tom entitetu. Ti događaji su postali i predmet manipulacija u RS-u”, rekao je Čavić novinarima u Banjoj Luci.

Turska obećava kredit BiH

On je osudio izjavu bivšeg ministra sigurnosti BiH Sadika Ahmetovića koji je rekao da su zgradu Predsjedništva BiH zapalili navijači Slavije iz Istočnog Sarajeva nazvavši je potpunom neistinom. “Takve izjave su poziv na etnički sukob. Podržavam policiju RS-a koja je svoje snage u Istočnom Sarajevu podigla na višu razinu spremnosti kako ne bi došlo do sukoba. Ahmetović se ne bi trebao više baviti politikom jer je sklon izazivanju međuetničkih sukoba”, naglasio je Čavić. Agencija Anadolija prenosi izjavu ministra vanjskih poslova Turske Ahmeta Davutoglua, podsjećajući na njegov nedavni posjet BiH kada je rekao da se tijekom susreta s tamošnjim liderima složio oko neophodnih koraka za prevladavanje krize. Obećao je pomoć BiH u povoljnim kreditnim sredstvima koje će za Bosnu i Hercegovinu osigurati vlada Turske. Ministar Ahmet Davutoglu samo nije precizirao hoće li taj kredit, kao i do sada, biti usmjeravan samo na područja s bošnjačkom većinom.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?