Zaštita pučanstva

Smanjenje cijena brašna, kruha i mlijeka u FBiH

23.01.2021.
u 15:42

Dana 9. travnja 2020. godine Vlada Federacije BiH donosi odluku o propisivanju mjera neposredne kontrole cijena. Njome je propisana obveza za sve sudionike u lancu opskrbe, odnosno pravne i fizičke osobe koje prodaju životne namirnice, osnovne higijenske proizvode i druge proizvode, da utvrde i primjenjuju marže tako da one ne prelaze razinu od 5. ožujka 2020. godine. Tada je u ovoj zemlji vladao lockdown, a cilj je bio zaštititi ekonomske interese građana u Federaciji BiH i suzbiti nerealno utvrđivanje cijena i spriječiti eventualno nepošteno i neodgovorno ponašanje sudionika u lancu opskrbe. I uistinu, tih dana situacija s cijenama se stabilizirala. Ljudi, u koliko god teškoj situaciji bili, znali su da ih neće dočekati neki neočekivani šok u trgovinama.

Tiha poskupljenja

No onda, čim je lockdown prestao, krenulo se s tihim poskupljenjima, a analitičari su upozoravali da su neke namirnice poskupjele čak i do 50 posto u odnosu na vrijeme lockdowna i zazivali su da se netko sjeti usporiti drastičan rast cijena. Trgovci su pak upozoravali da im proizvođači ili uvoznici određenih proizvoda dižu cijenu i da im je teško zadržavati cijene na istoj razini. I sada, kada kap prelijeva čašu, kad su tisuće ljudi samo od početka godine otišle tamo gdje su cijene hrane niže, u Njemačku, Vlada Federacije opet je odlučila reagirati te je usvojila informaciju o mjerama neposredne kontrole cijena u nadležnosti županija. U prijevodu, na županijskim je tijelima da u razdoblju od 15 dana donesu odluke o visini maksimalnih marži u trgovini za sve vrste brašna, sve vrste kruha, peciva i drugih pekarskih proizvoda od brašna žitarica te pasterizirano, homogenizirano i sterilno mlijeko. - Za ove proizvode preporučeno je određivanje maksimalne veleprodajne marže do 8 posto na nabavnu cijenu i maksimalne maloprodajne marže do 10 posto na nabavnu cijenu. Nadležna županijska tijela u roku od 30 dana od stupanja na snagu zaključka obavijestit će Federalno ministarstvo trgovine o realizaciji ovih preporuka, a ono će o tome informirati Vladu FBiH - navodi se u odluci koja stupa na snagu idućeg dana od dana objavljivanja u Službenim novinama FBiH. Zanimljivo je da iz udruga koje smo kontaktirali glede ove odluke nijedna nije htjela službeno komentirati dok ne počne primjena, a neslužbenih je komentara bilo.

- I dosad smo viđali razne odluke za koje je provedba išla puževim korakom ili nije nikako do njih došlo. Ne samo od početka pandemije nego od rata imamo tiha poskupljenja, a nikakvih konkretnih reakcija nema. Znate kako stariji kažu, nekad se za 100 maraka moglo kupiti hrane za cijeli mjesec, a danas je košarica za četveročlanu obitelj oko dvije tisuće maraka. Ako uzmemo u obzir da gotovo 50 posto košarice ode na hranu, pogledajte koliko je sve otišlo “u nebo”. Ovo se tek može službeno komentirati ako se ove odluke uistinu počnu i primjenjivati - kazala nam je vodeća žena iz jedne udruge koja prati kretanje cijena.

Visoke marže

U informaciji Vlade FBiH istaknuto je da su i dalje na snazi odluke o mjerama neposredne kontrole cijena županijskih vlada za proizvode iz njihove nadležnosti, a sagledavanjem važećih odluka županijskih vlada o mjerama neposredne kontrole cijena, utvrđeno je da su u pojedinim županijama propisane visoke trgovačke marže. Tako se navodi da su marže na kruh u Zeničko-dobojskoj županiji 17 posto, a u maloprodaji 12 posto. Marža na ulje u središnjoj Bosni je, primjerice, u veleprodaji 8 posto, dok je u maloprodaji 20 posto. U ostalim županijama ona se kreće od 8 do 10 posto. Međutim, u nekim županijama tržište je “divlje” pa svatko može raditi što hoće, na štetu građana. Cilj je regulirati ovo pitanje i napraviti neki red, ali i natjerati sve u ovom lancu opskrbe da počnu dugoročno razmišljati za dobrobit građana. Jer, pandemija je osiromašila sve u Bosni i Hercegovini, iseljavanje se nastavlja, a pitanje je što će tek biti kad pandemija prestane. Ako ne bude solidarnosti, crno nam se piše.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?