Agencija za prevenciju i borbu protiv korupcije

Službena vozila Agenciji doniraju strane države i organizacije, a ne vlasti u BiH

ilustracija
10.06.2017.
u 10:00

Nedostatak primjerenog poslovnog prostora, dovoljnog broja zaposlenika, kao i broja službenih vozila…, samo su neki od problema s kojima se već godinama suočavaju djelatnici Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije BiH, čiji rad, zbog nametnutih uvjeta iz EU-a, tek deklarativno podržava bh. vlast.

U svom izvješću o radu čelnici spomenute Agencije napominju kako su od predviđenog 41, primljena tek 33 djelatnika. Od ukupno 33 popunjene pozicije, tri su imenovane osobe ravnatelj i dva zamjenika ravnatelja, 24 državna službenika (tri pomoćnika ravnatelja, dva šefa odjela, 15 stručnih savjetnika, tri viša stručna suradnika i jedan stručni suradnik) te šest zaposlenika, stoji u izvješću.

Po strukturi zaposlenika, vidljivo je kako Agencija nije kapacitirana provesti antikorupcijske djelatnosti, zbog kojih je zapravo i utemeljena. Ima ravnatelja, dva zamjenika i tri pomoćnika ravnatelja i tek šest zaposlenika. Napominju kako su od dana preseljenja do kraja 2016. godine imali stalni problem zbog nenamjenskoga poslovnog prostora, kao i njegova adaptiranja od Službe za zajedničke poslove institucija BiH, kao vlasnika prostora. Morali su prodati četiri službena vozila koja im je na početku rada donirala Policijska misija Europske unije, ali ne i vlasti u BiH, što bi trebale prema predviđenim zakonskim odrednicama. Trenutačno nemaju dovoljan broj službenih vozila, napominju u svom izvješću, kako bi raspolagali s tri službena vozila za potrebe ravnatelja i dva zamjenika ravnatelja. Problem nedostatka vozila datira još iz kolovoza 2015. godine te napominju kako njihovi zaposlenici koriste privatna vozila u službene svrhe kako bi poslovi institucije pravodobno bili završeni.

Također napominju kako u BiH još uvijek nije dovršen institucionalni okvir borbe protiv korupcije kao što je propisano Zakonom o Agenciji i strategijom. Kako bi tijela za sprečavanje korupcije mogla realizirati svoje ovlasti, potrebno je da im budu osigurani administrativni, financijski i institucionalni kapaciteti. Vlasti u BiH su se još 2009. godine obvezala na aktivnu borbu protiv korupcije ratificiranjem niza međunarodnih konvencija. Spomenute konvencije predviđaju osnivanje posebnog tijela koje treba biti neovisno te imati obrazovan i stručan kadar za učinkovito suzbijanje korupcije.

Usvajanjem Zakona o Agenciji za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije u prosincu 2009. godine BiH je pristupila formalnom ispunjavanju uvjeta iz potpisanih konvencija. No, prema indeksu percepcije korupcije u regiji zapadnog Balkana, BiH je i dalje najviše rangirana država po pitanju prisutnosti korupcije u društvu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije