VAŽAN POSJET

Slovenski premijer Robert Golob u ponedjeljak dolazi u Sarajevo

11.03.2023.
u 08:13

To će biti njegov prvi službeni posjet inozemstvu, a ugostit će ga predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto.

Planirani su sastanci s predsjedavajućim i članovima kolegija Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i predsjedavajućim i članovima kolegija Doma naroda Bosne i Hercegovine, kao i predsjedavajućom i članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Glavna tema posjeta bit će kako što više pomoći Bosni i Hercegovini na njezinu europskom putu nakon važne geostrateške odluke Europskog vijeća u prosincu o davanju statusa kandidata Bosni i Hercegovini.

Golob će sa sugovornicima govoriti i o bilateralnim odnosima i mogućnostima za unaprijeđenje. Na dnevnom redu bit će i situacija na Zapadnom Balkanu i utjecaj rata u Ukrajini na tu regiju.

Odnosi Republike Slovenije i Bosne i Hercegovine tradicionalno su prijateljski. Republika Slovenija Bosnu i Hercegovinu aktivno podržava u pristupu europskim integracijama i uspješno se trudila da se BiH dodjeli status kandidata za članstvo u EU.

Tako je Vijeće za opće poslove 13. prosinca 2022. godine usvojilo odluku o davanju statusa zemlje kandidata, koju je Europsko vijeće potvrdilo na sjednici 15. i 16. prosinca prošle godine. Odluka se zasniva na slovenačkoj inicijativi.

"Bosna i Hercegovina je najveći pojedinačni primalac razvojne pomoći iz Republike Slovenije i naš je važan ekonomski partner. Ekonomski odnosi između dvije zemlje su dobri. Više od 100 tvrtki s većinskim slovenskim kapitalom osigurava radna mjesta za više od 15.000 građana Bosne i Hercegovine. Te tvrtke su među najvažnijim izvoznicima i pozitivno doprinose makroekonomskoj situaciji u zemlji", naveli su iz Veleposlanstva Slovenije u najavi dolaska Goloba.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije