Ljetni odmor neće zaobići parlamente

Slijedi vrući politički kraj srpnja, potom odmor, a onda i završnica predizborne kampanje u BiH

18.07.2018.
u 10:00

Prije kolovoza moglo bi biti itekako živo u zakonodavnim tijelima vlasti, posebice na federalnoj razini, piše Večernji list BiH. Zbog nadolazećih ljetnih odmora, a potom i predizborne kampanje tijekom cijelog rujna, jasno je da je bilo kakve odluke u parlamentima moguće donijeti samo do kraja ovoga mjeseca.

Branitelji i obitelji

Dakako, moguće je zasjedanje parlamentarnih domova i u kolovozu, ali iskustvo, posebice iz predizbornih godina, govori kako je takav scenarij malo vjerojatan. Uz famozni Zakon o izbornim jedinicama, koji bošnjačke stranke udruženo forsiraju kroz parlamentarnu proceduru, još je nekoliko propisa i odluka koji bi teško mogli čekati izbore i formiranje novog federalnog Parlamenta.

Zato je za 26. srpnja već zakazano redovito zasjedanje Zastupničkog doma Parlamenta FBiH na kojem bi se trebali razmatrati prijedlog Zakona o pravima razvojačenih branitelja i njihovih obitelji po žurnom postupku. U pitanju je zakon koji je predložen pod pritiskom dijela braniteljske populacije, a koji dovodi u pitanje kreditni aranžman s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF). Još 26 točaka Dom naroda bi trebao razmatrati na toj sjednici, a nije isključeno da će osim ove biti organizirana i još jedna posebna sjednica Doma naroda kako bi se odobrili neki važni projekti. U tom kontekstu očekuje se i posebno zasjedanje Zastupničkog doma, ali konačne odluke o tomu još se čekaju jer hrvatski zastupnici su jasno pokazali kako nemaju nakanu sudjelovati u radu doma u kojem ih se grubo preglasava.

Kontroverzna zasjedanja

Bošnjačke stranke i bez Hrvata imaju dovoljno ruku u ovom domu za izglasati bilo koju odluku pa im eventualni nedolazak Hrvata, posebice imajući u vidu demonstriranu svebošnjačku koaliciju, ne bi trebao biti problem.

Federalna Vlada, kao i Vijeće ministara BiH, najavljuju rad i u preostalom vremenu do izbora, pa i nakon izbora u tzv. tehničkom mandatu. Situacija s Parlamentarnom skupštinom BiH znatno je drugačija. Za 26. srpnja zakazan je nastavak prekinute sjednice Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, a dan kasnije trebao bi zasjedati i državni Dom naroda. U pitanju su vrlo kontroverzna zasjedanja koja bi mogla obilježiti i kraj mandata ovog saziva državnog Parlamenta. Zastupnički dom bi se trebao očitovati o zahtjevu Saveza za promjene da se ukinu tek uvedene trošarine na gorivo, čime bi se potpuno urušilo međunarodnu vjerodostojnost BiH. Zadržavanje tog zakona, na čijem usuglašavanju se mjesecima radilo, jasan je zahtjev ne samo međunarodnih kreditora već i ključnih partnera BiH, a to su SAD i Europska unija. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?