ljubav prema pčelarstvu

Slavica i Mirando najsretniji su kad njihovi proizvodi od meda pomognu bolesnima

13.02.2019.
u 15:13

Nedaleko od samog središta Livna u kući obitelji Šperac, ekipa ABCportala zatekla je pravu malu pčelarsku oazu. Kreativno i do najsitnijeg detalja tematski uređen prostor odaje dojam sklada prirode i čovjeka.

Roditeljska briga

Upravo na takav način žive Mirando i Slavica, mladi bračni par koji je ekipu dočekao i uz čašicu, dvije, medovače koju su sami proizveli, i ugostio u vlastitoj kući. No, medovača je samo jedan od njihovih pčelarskih proizvoda u čiju se kvalitetu Livnjaci uvjeravaju godinama. Med, medovača, matična mliječ, pelud, propolis, kozmetika od meda... Proizvodi su brojni, a ideja samo jedna – zdrav život za vlastitu djecu i njih same, piše ABCportal.info. - Što ima bolje i zdravije od prirodnog i domaćeg? - pitaju se Šperci, nastavljajući svoju priču: - Sve je započelo od roditeljske brige, našoj djeci htjeli smo pružiti samo najbolje - kažu. No, vlastitoj proizvodnji prethodila je Mirandova dugogodišnja ljubav prema pčelarstvu. Prenio ju je na suprugu Slavicu nakon čega je pčelarstvo postalo njihov način života. - Napustila sam posao u trgovačkom centru u kojemu sam radila kao poslovođa. Odlučila sam pokušati napraviti vlastiti melem. Uz pomoć supruga melem smo napravili prema jednoj staroj recepturi i pokazao se izuzetno učinkovitim. Svaki idući proizvod napravili bismo u prvome redu za djecu i nas nakon čega bi potražnja rasla - priča Slavica novinaru ABCportala, supruga i majka dvoje djece, čiju prirodnu kozmetiku danas koriste brojne Livanjke i Livnjaci.

- Pravim, između ostalog, meleme i kreme, maslace za tijelo, šampone za kosu, sapune i stikove za usne. U proizvodnji koristim nerafinirana, hladno cijeđena biljna i eterična ulja što je, zapravo, glavna razlika od industrijske kozmetike - priča. Cijelu zaradu od prodaje Šperci ulažu u daljnju proizvodnju. Dobrih proizvoda ne bi bilo bez kvalitetnog meda, a meda bez podneblja idealnog za pčelarstvo.

Najljepši osjećaj

- Trenutačno na pet lokacija u okolnim planinama imamo po 50-ak košnica. Pratimo vegetaciju i košnice premještamo po potrebi. Čini se kako bi ova godina mogla biti dobra jer je zima oštra i čuva vegetaciju, takve zime su prije bile u našem kraju. Kada je riječ o količini meda, po košnici godišnje u prosjeku, dobijemo između 15 i 20 kg, ovisno o vremenskim uvjetima - kaže Mirando. Sve što rade i znaju o pčelarstvu, Mirando i Slavica sami su naučili. Pčelama i proizvodnji posvećeni su po cijele dane. Osobito su sretni jer se bave poslom koji oboje vole, a koji ima dobrobiti i za njihovu djecu. Mirandova prabaka, koje se gotovo i ne sjeća, priča nam on, također je imala pčele, pa je možda i zaslužna za današnju ljubav prema pčelarstvu. - Jedan od najljepših osjećaja je kada svojim proizvodima nekome pomognemo, primjerice, kada naša matična mliječ pomogne bolesnom čovjeku - zaključuju supružnici složno za ABCportal. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?