Indijski znanstvenici tvrde

Slatkiš koji djeca vole može izazvati rak? Neke zemlje već su zabranile prodaju

djeca
23.02.2024.
u 07:17

Indijski znanstvenici tvrde da šećerna vuna može izazvati rak. Neke države su čak i zabranile prodaju ove poslastice.

Prošli tjkedan, južna država Tamil Nadu uvela je zabranu nakon što su laboratorijski testovi potvrdili prisutnost supstance koja izaziva rak, rodamina-B, u uzorcima poslanim na testiranje.

Ranije ovog mjeseca, sindikalna teritorija Puducherry zabranila je slatku poslasticu, dok su druge države počele testirati njene uzorke.

Šećerna vuna, popularna među djecom širom svijeta, često se može pronaći na zabavnim parkovima i drugim mjestima zabave koje često posjećuju djeca, koja je vole zbog teksture koja se topi u ustima.

Međutim, indijski znanstvenici tvrde da je ova poslastica opasnija nego što se čini. P Satheesh Kumar, inspektor za sigurnost hrane u gradu Čenaj u Tamil Nadu, izjavio je za novine The Indian Express da kontaminanti u šećernoj vuni "mogu dovesti do raka i utjecati na sve organe u tijelu", prenosi Radiosarajevo.

Njegov tim je pretraživao trgovce šećerne vune na plaži u gradu prošli tjedan, a nekoliko dana kasnije, vlada je proglasila zabranu prodaje nakon što su laboratorijski testovi otkrili prisustvo Rhodamine-B, kemijskog spoja, u uzorcima. Ova kemikalija daje svjetloroze nijanse i koristi se za bojenje tekstila, kozmetike i mastila.

Ispitivanja su pokazala da ova kemikalija može povećati rizik od raka, a Europa i Kalifornija su već zabranile njeno korištenje kao prehrambene boje.

Ministar zdravstva Ma Subramanian rekao je u izjavi da je korištenje Rhodamina-B u ‘pakiranju, uvozu, prodaji hrane ili posluživanju hrane koja ga sadrži na vjenčanjima i drugim javnim događajima bilo kažnjivo prema Zakonu o sigurnosti hrane i Zakon o standardima iz 2006.‘

Nakon Tamil Nadua, i susjedna država Andhra Pradesh također je počela testirati uzorke slatkiša kako bi provjerila prisutnost kancerogene kemikalije.

A ranije ovaj tjedan, novine New India Express izvijestile su da se službenici za sigurnost hrane u Delhiju također zalažu za zabranu šećerne vune, piše BBC. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije