Napravite ih za tren

Slani štapići idealni za svaku priliku

25.11.2021.
u 14:54

Slani štapići idealni za svaku priliku 

Sastojci:
2 žumanca
1,5-2 žlice soli
1 čaša (180 g) kisele pavlake
250 g omekšalog margarina
500 g oštrog brašna
1 prašak za pecivo

Još:
1 jaje za premazivanje
susam za posipanje 

Priprema
Izvadite margarin iz hladnjaka da omekša, skoro do sobne temperature. Pomešajte brašno i prašak za pecivo.
U veću plastičnu posudu ubacite dva žumanjca (bjelanca iskoristite za nešto drugo…možete ih sačuvati recimo za macaronse. ) Dodajte so po ukusu (ja sam dvije žlice) i kiselu pavlaku i sve dobro izmešajte žlicom. Nakon toga nasjeckajte i margarin i sve dobro sjedinite žlicom.
Na kraju dodajte i brašno pomešano sa praškom za pecivo i prvo dobro promešajte žlicom a onda umjesite i rukom fino glatko tijesto.
Pospite radnu površinu brašnom, pa razvijte testo oklagijom na nekih 1 cm debljine. Uzmite oštar nož ili onaj točkić za sečenje testa. Isjecite štapiće željene veličine i poslažite ih u pleh obložen pek papirom. Trebat će vam jedan veliki pleh od rerne.
Možete praviti i kao pogačice, potpuno je svejedno. Ali složićete se da je ovako brže i praktičnije jer nema onih ostataka testa koje treba opet premesiti i istanjiti oklagijom, kao kad pravite pogačice. Štapiće premažite umućenim jajetom, pospite sezamom i pecite ih u prethodno zagrijanoj pećnici na 200 stupnjeva, 20 minuta ili dok lijepo ne porumene.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije